ETA endine militaarjuht sai 105 aastat vangistust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francisco Javier Garcia Gaztelu
Francisco Javier Garcia Gaztelu Foto: SCANPIX

Baskimaa iseseisvuse eest võitleva organisatsiooni Euskadi ta Askatasuna (Baskimaa ja vabadus- lühend ETA) endine militaarjuht Francisco Javier Garcia Gaztelu  saadeti Hispaanias 105 aastaks trellide taha sotsialistist poliitiku Jose Javier Mugica ja ta ihukaitsja tapmise eest.

Hispaania kõrgem kohus mõistis Gaztelu süüdi 2001. aastal Põhja-Hispaanias Leizas toime pandud pommirünnakus, mille tagajärjel hukkus kaks isikut, edastab AFP.

Varjunime Txapote kasutanud Gaztelu arreteeriti 2001. aastal Prantsusmaal, kust ta 2007. aastal Hispaaniale välja anti.

Enne seda mõistsid Hispaania kohtud ta mitmel korral terrorirünnakutes süüdi. Gaztelule määrati siis vanglakaristused, mis jäävad 18 ja 84 aasta vahele.

Hispaanias on tavaliselt maksimumvangistuseks 40 aastat.

ETA teatas selle aasta oktoobris edastatud videosõnumis, et loobub vägivallast ja terrorist. Organisatsioon avaldas soovi astuda Hispaania ja Prantsusmaa valitsustega dialoogi. Hispaania kaitseministri Carme Chaconi sõnul ei kavatse valitsus ETAga läbirääkimisi pidada.

ETA eesmärgiks on iseseisva baski riigi loomine Hispaania seitsmes baski provintsist ja osast Prantsusmaast. ETA poliitiliseks tiivaks on Hispaanias keelatud Herri Batasuna partei.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles