Vene kaitsejõud täienevad uute JAK-130 lennukitega

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppe- ja lahinglennuk JAK-130
Õppe- ja lahinglennuk JAK-130 Foto: SCANPIX

Venemaa kaitseministeerium sõlmib lähinädalatel lennukitootjaga Irkut lepingu 65 õppe- ja lahinglennuki JAK-130 ostmiseks.

Õhujõudude peastaabi ülem Aleksandr Zelin rääkis RIA Novosti, et hanke lõpptähtaeg on 2017. aasta. Lepingu lõppsummat ta ei avalikustanud.

Kaitseministri esimene asetäitja Aleksandr Suhorukov rääkis oktoobri keskel, et mitme kaitsetööstuskompleksi lepingu venimise tõttu on tänavuse aasta mõned kokkulepped lükkunud 2012. aastasse. Jutt köis näiteks JAK-130 lennukitest ja raketikompleksidest S-400.

Kaitseministeeriumil ei õnnestunud pikka aega jõuda kaitsetehnika tootjatega kokkuleppele hinnas. 65 lennukit JAK-130 maksavad orienteeruvalt 30 miljardit rubla.

Esialgu planeeriti, et õhujõud saavad 11 lennukit kätte selle aasta lõpuks. Septembri alguses ütles Irkuti peadirektor Aleksei Fedorov, et JAK-130 kaasaegsemaks muutmiseks seadmestatakse lennuk ümber ja õhujõud saavad omale esmalt kuus lennukit, mis olid varem mõeldud Liibüale.

Kahekohalike JAK-130 on projekteeritud Jakovlevi-nimelises konstrueerimisbüroos vastavalt Vene õhujõudude tellimusele ja seda lendurite väljaõpetamiseks. Lennukil on hea manööverdusvõime, selle maksimaalne kiirus ulatub 1060 kilomeetrini tunnis ja lisaks on tal kaasaegsed pardaseadmed.

Lahingolukorras võib lennuki varustada rakettide, pommide ja kuulipilduja konteineritega üldmassiga kuni kolm tonni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles