Putini parteid tabas valimiste eel plakatiskandaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülal Ühtse Venemaa valimisreklaam, all Moskva valimiskomisjoni plakat.
Ülal Ühtse Venemaa valimisreklaam, all Moskva valimiskomisjoni plakat. Foto: SCANPIX

Vene võimuerakonna Ühtne Venemaa sõnul on nende välireklaamid detsembrikuisteks parlamendivalimisteks täiesti seaduspärased, olgugi et need on peaaegu identsed Moskva valimiskomisjoni plakatitega.

4. detsembril toimuvad Venemaal duumavalimised, mida peetakse neli kuud hiljem toimuvate presidendivalimiste peaprooviks. Duumavalimistel on Ühtse Venemaa esinumber president Dmitri Medvedev, kes peaks pärast märtsikuiseid presidendivalimisi vabastama koha Kremlis peaminister Vladimir Putinile, vahendas AFP.

Moskva valimiskomisjon on parlamendivalimiste eel Vene pealinna üles pannud sadu reklaamplakateid, et kehutada venelasi valimistel osalema. Sel nädalal ilmusid Moskvasse aga ka Ühtse Venemaa plakatid, mis näevad välja peaaegu identsed.

Valimiskomisjoni postritel on kasutatud rahvusvärve sinist, punast ja valget, kujutatud on eri põlvkondade esindajaid – lapsi, lapsevankriga vanemaid ja jalutuskepiga vanapaari. Moskva silueti kohal on suurelt punases kirjas: «Tulge ja hääletage!»

Ühtse Venemaa plakatitel on täpselt samamoodi kujutatud lapsed, täiskasvanud ja vanapaar ning Moskva siluett. Reklaamlauseks on aga: «Meie säilitame / elu jaoks, inimeste jaoks.»

Ajaleht Vedomosti ironiseeris: «Kuidas kõik küll juhuslikult kokku langes!»

Ametnikud aga eitasid mingit kokkumängu. Moskva valimiskomisjoni esindaja Dmitri Reut ütles, et võimud pole kuidagi vääralt käitunud. «Me ei kutsu inimesi üles Ühtse Venemaa poolt hääletama,» ütles ta.

Ühtse Venemaa liige Valeri Rjazanski tunnistas raadiojaamale Ehho Moskvõ, et välireklaamid on tõepoolest sarnased, kuid märkis, et võimupartei plakatid olid saanud heakskiidu ühelt «erikomisjonilt».

Ühtse Venemaa toetus on täna avaldatud küsitluse järgi järsult vähenenud. Levada keskuse arvamusuuringust ilmnes, et Putini erakonna populaarsus on nädalaga langenud üheksa protsendipunkti võrra 51 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles