Kataloonia president kutsus näitama ühtsust iseseisvuspüüdlustes (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia president Quim Torra.
Kataloonia president Quim Torra. Foto: Reuters / Scanpix

Kataloonia iseseisvusmeelne president Quim Torra kutsus teisipäeval poolehoidjaid osalema massiliselt eelseisvatel üritustel, kuna suured rahvahulgad aitavad sundida Hispaania valitsust andma regioonile õiguse korraldada enesemääramishääletus.

Torra sõnul on ta valmis kõnelusteks Madridi keskvalitsusega Kataloonia tuleviku üle ja on vastu vägivallale, kuid nõustub ainult "vabadusega". Tegemist oli viitega lahkulöömisele Hispaaniast.

Kataloonia on oma iseseisvuspüüdlustes ristteel, sõnas Torra Barcelonas Kataloonia rahvusteatris peetud kõnes.

Kataloonia rahvuspäev, Diada, 11. septembril ning 1. oktoober, mil eelmisel aastal korraldati iseseisvusreferendum, on "tohutuks väljakutseks" iseseisvusliikumisele, mis püüab leida veojõudu pärast mitut õiguslikku tagasiööki, ütles Torra.

"Diadal on kaalul meie edu," rõhutas Kataloonia president, kutsudes inimesi tulema tänavatele, et näidata toetust lahkulöömisele ja süstida uut jõudu võitlusesse.

"Ainult kokku lepitud, siduv ja rahvusvaheliselt tunnustatud referendum enesemääramise üle lahendab konflikti" Barcelona ja Madridi vahel, ütles Torra.

Üheksa endist separatistide liidrit ootab Hispaania vanglates kohut süüdistatuna mässus nende rolli eest eelmise aasta oktoobris korraldatud referendumil ja iseseisvusdeklaratsioonis, mille Hispaania kohtud tõrjusid.

Kataloonia eksliider Carles Puigdemont elab paguluses Belgias.

Hispaania püüded teda Saksamaalt välja nõuda ebaõnnestusid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles