Inimõiguslased nõuavad ÜRO-lt hüvitist koolerapuhangu eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiti naine oma koolerat põdeva poja kõrval Port-au-Prince'i kliinikus.
Haiti naine oma koolerat põdeva poja kõrval Port-au-Prince'i kliinikus. Foto: SCANPIX

USAs baseeruv inimõigusorganisatsioon teatas täna, et on esitanud nõude ÜRO-le, et see maksaks kahjutasu Haitil koolerapuhangu põhjustamise eest.

Õigluse ja Demokraatia Instituut Haitil väidab, et ÜRO ja selle rahuvalvemissioon MINUSTAH vastutab ligi 500 000 inimese haigestumise ja üle 6500 inimese surma eest. Organisatsiooni sõnul on ÜRO kohustatud hüvitama ohvritele põhjustatud kannatuste eest sadu miljoneid dollareid, vahendas AP.

ÜRO-le panevad aktivistid süüks rahuvalvajate ebapiisavat kontrolli. Koolerapuhangu tõid Haitile tõenäoliselt Nepali sõdurid, kelle väljaheited sattusid nende ÜRO baasist töötlemata Haiti olulisima jõe lisajõkke.

Kaebuse esitas organisatsioon esialgu ÜRO peasekretäri kontorile New Yorgis ja ÜRO missioonile Port-au-Prince'is. Inimõiguslased loodavad, et maailmaorganisatsioon loob nüüd tribunali kahjunõude hindamiseks, rahastab korralike sanitaarabinõude, puhta joogivee ja arstiabi andmist kohalikele ning palub avalikult vabandust.

Kui seda ei juhtu, kavatseb rühmitus esitada nõude Haiti kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles