Lõuna-Korea delegatsioon kohtus Pyongyangis Kimiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea eridelegatsioon Pyongyangi saabumas.
Lõuna-Korea eridelegatsioon Pyongyangi saabumas. Foto: Yonhap / Reuters/Scanpix

Kõrgetasemeline Lõuna-Korea delegatsioon kohtus Pyongyangis Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga, et valmistada ette kahe riigi tippkohtumist tuumakõneluste taaskäivitamiseks.

Esialgu ei ole teada, kellega Lõuna-Korea esindajad kohtuvad ja kas nad näevad ka Põhja-Korea liidrit Kim Jong-uni, enne kui nad tagasi kodumaale pöörduvad.

Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini erisaadik Chung Eui-yong, kes juhib viieliikmelist delegatsiooni, ütles enne kohtumist, et arutab võimalusi Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmiseks ja kestva rahu saavutamiseks.

«Delegatsioon kohtus esimees Kim Jong-uniga, andis üle isikliku kirja (Moonilt) ja vahetas arvamusi,» ütles presidendibüroo pressiesindaja Soulis. Ta lisas, et delegatsioon lendab täna õhtul kodumaale tagasi.

Ajal, mil Soul jätkab ettevalmistusi kahe Korea tippkohtumiseks, püütakse veenda ka Washingtoni ja Pyongyangi jätkama rahu- ja tuumavabaks muutumise protsessi.

USA president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un sõlmisid juunis Singapuris ajaloolisel tippkohtumisel ebamäärase kokkuleppe Korea poolsaare tuumavabaks muutmise kohta, kuid konkreetseid samme pole järgnenud.

Kõnelused jooksid augustis ummikusse ja Trump tühistas edusammude puudumise tõttu välisminister Mike Pompeo visiidi Põhja-Koreasse.

Lõuna-Korea delegatsiooni Pyongyangi-visiidi eesmärk oli paika panna Koreade liidrite kolmanda tippkohtumise üksikasjad.

Soul tahab ka kolmepoolset tippkohtumist Põhja-Korea ja USA-ga või neljapoolset kohtumist, mis kaasaks ka Pekingi, et kuulutada aastatel 1950-1953 peetud Korea sõda lõppenuks.

ÜRO Peaassamblee septembri lõpus oleks ideaalne aeg Soulile, kuid paljud analüütikud peavad selle võimalikkust väheseks, arvestades seda, kui kaugel osapooled oma seisukohtades praegu on.

Lõuna-Korea ametnikud ütlesid, et sõja lõpetamise deklaratsioon on üks teemadest, mida Lõuna-Korea esindajad Põhja-Korea ametnikega arutavad.

Korea sõda lõppes relvarahu, mitte rahulepinguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles