Uus raamat: Trumpi nõunikud varastasid riigi kaitsmiseks dokumente (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump allkirjastatud dokumenti käes hoidmas.
USA president Donald Trump allkirjastatud dokumenti käes hoidmas. Foto: Chuck Burton / AP/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi lähedasemad nõunikud on astunud Valges Majas enneolematuid samme, et üritada summutada tema ohtlikemaid impulsse, vahendab CNN. Mõned neist on olnud sunnitud presidendi eest peitma dokumente, et ta neid ei allkirjastaks, kirjutab legendaarne ajakirjanik Bob Woodward oma uues raamatus.

Woodwardi 448 lehekülje pikkune raamat «Hirm: Trump Valges Majas» pakub lugejale pretsedenditut pilku Trumpi siseringi. Woodward kasutab selleks konfidentsiaalselt antud intervjuusid, mis illustreerivad, kuidas kõrged Valge Maja ametnikud näevad USA presidendis ohtu julgeolekule.

Trump tahtis Assadi mõrvata

Läinud aastal tahtis Trump mõrvata Süüria presidenti Bashar al-Assadi, kuid tema kaitseminister James Mattis ignoreeris käsku. Korralduse andnud Trump pärast seda, kui Süüria president 2017. aasta aprillis tsiviilelanike vastu keemiarünnaku korraldas. «Kuradi tapame ta! Tapame nad kuradi kõik,» vahendas Woodward oma raamatus Trumpi.

Mattis ütles seepeale Trumpile, et asub sellega tegelema, kuid andis hoopiski korralduse õhurünnakuks, mis ei ohustanud Assadit isiklikult.

Bob Woodward. 
Bob Woodward. Foto: ALEX GALLARDO / REUTERS

Woodward kirjeldas raamatus, kuidas endine Valge Maja majandusnõunik Gary Cohn varastas Trumpi laualt kirja, mis allkirjastamise korral päädinuks USA lahkumisega olulisest kaubandusleppest Lõuna-Koreaga. Lisaks varastas Cohn ajakirjaniku sõnul ka dokumendi, millega Ühendriigid lahkunuks NAFTAst (Põhja-Ameerika Vabakaubanduse Leping).

Cohni sõnul Trump kirjade kadumist ei märganudki.

Valge Maja: tegu on viljaka kujutlusvõime toodanguga

Meeskonnaülem John Kelly kirjeldab Woodwardile Trumpi kui idiooti ja vaimselt ebastabiilset inimest. Mattise hinnangul on Trumpi vaimne tase sarnane viienda-kuuenda klassi õpilasele. Trumpi endine advokaat John Dowd nimetab presidenti kuradi valetajaks.

«Ma ei tea, miks keegi meist üldse siin on,» tsiteeris ajakirjanik Kelly meeskonnakoosolekul kord lausutud sõnu. «See on halvim töö, mis mul kunagi olnud.»

Kelly reageeris eile raamatus avaldatule avaldusega, kus eitas, et on Trumpi kunagi idioodiks nimetanud. Mattis aga sõnas, et tegu on viljaka kujutlusvõimega inimese toodanguga.

Valge Maja aga süüdistab Woodwardi võltsuudiste levitamises Trumpi kohta.

«See raamat pole muud kui tihti pahatahtlike endiste töötajate loodud väljamõeldud lugude kogum, mille eesmärk on president halba varju jätta,» ütles Valge Maja pressisekretär Sarah Sanders.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles