Venelased peavad kosmoselaeva tekkinud auku sabotaažiks (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kosmoselaev Sojuz ISSile suundumas.
Vene kosmoselaev Sojuz ISSile suundumas. Foto: SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS/Scanpix

Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) aset leidnud õhuleke võis olla sabotaaž, teatas Vene kosmoseagentuuri Roskosmos juht, lubades algatada uurimise, vahendab Guardian.

Roskosmose juhi Dmitri Rogozini sõnul tekitas läinud neljapäeval ISSis dokitud vene Sojuzi kosmoselaeval avastatud augu puur ja tegu võis olla tahtlik.

«Puurida üritati mitu korda,» teatas Rogozin esmaspäeva hilisõhtul ja lisas, et puuri hoidis värisev käsi. «Kontrollime Maa-versiooni. Samas on ka teine versioon, mida me pole välistanud: meelevaldne sekkumine kosmoses.»

Astronaudid kasutasid lekke kõrvaldamiseks teipi, sest see põhjustas rõhuhäireid.

Kolme RIA Novostiga rääkinud Roskosmose töötaja sõnul tekkis auk juba Venemaal Koroljovis ning tehnikud üritasid seda kinni lappida.

Ühe tehniku sõnul teadsid osa töötajaid august ja üritas seda erilise liimiga isoleerida. Kas parandustöö ka kosmoselaeva logisse kanti, tehnik öelda ei osanud.  

Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA esindaja ütles sabotaažisüüdistust kommenteerides, et uurimisega tegeleb Roscosmos ja kõigile küsimustele vastavad nemad.

Algselt ütles  Rogozin, et astronautide transportimiseks kasutataval kosmoselaeval avastatud augu tekitas tõenäoliselt meteoriit. Hiljem aga tunnistas ta, et see versioon välistati.

Endisest astronaudist Vene parlamendiliige Maksim Surajev pakkus, et augu võis puurida psüühikahäiretega astronaut, et varem koju pääseda. «Kui mõni kosmonaut sellise asja korraldaks – ja seda ei saa välistada – on asi väga halb,» ütles Vene presidendi Vladimir Putiniga ühte erakonda kuuluv Surajev. 

Praegu viibib ISSil kaks Venemaalt pärit kosmonauti, kolm NASA astronauti ja sakslane Euroopa Kosmoseagentuurist. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles