Briti minister: närvimürgirünnaku eest vastutab Putin (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Petrov ja Ruslan Boširov.
Alexander Petrov ja Ruslan Boširov. Foto: SWNS.com/Scanpix

Briti julgeolekuminister Ben Wallace ütles täna, et Salisbury närvimürgirünnaku eest vastutab lõppastmes Vene president Vladimir Putin.

«Lõppastmes vastutab selle eest tema, sest ta on Venemaa president ja tema valitsus kontrollib, rahastab ja suunab sõjaväeluuret (GRU),» mida London süüdistab närvimürgiga Novitšok sooritatud tapmiskatses, ütles Wallace BBC raadiole.

Briti võimud teatasid eile, et on kogunud piisavalt tõendeid rünnaku eest süüdistuste esitamiseks kahele Vene kodanikule, ning on hankinud nende suhtes üleeuroopalise vahistamismääruse.

Kaks Salisbury närvimürgirünnaku eest tagaotsitavaks kuulutatud meest on Vene sõjaväeluureteenistuse (GRU) liikmed, kes tegutsesid Vene riigi käsul, ütles Briti peaminister Theresa May eile.

«Valitsus on jõudnud luureandmete põhjal järeldusele, et need kaks politsei poolt nimetatud isikut on Vene sõjaväeluureteenistuse ehk GRU liikmed,» ütles May. «Nii et see ei olnud mingi must operatsioon. See oli peaaegu kindlasti heaks kiidetud ka väljaspool GRUd, Vene riigi kõrgeimal tasandil.»

Theresa May.
Theresa May. Foto: PA / PA Wire/PA Images

Pärast kuus kuud kestnud juurdlust seoses aprillikuise närvimürgirünnakuga Inglismaal Salisbury linnas avalikustas Suurbritannia politsei eile kahe mehe nimed, kes uurijate sõnul arvatavasti rünnaku toime panid.

Närvimürgirünnaku korraldamisega seoses otsitakse taga Alexander Petrovi ja Ruslan Boširovit. Mõlema isiku kohta on väljastatud rahvusvaheline vahistamisorder. Kuninglik prokuratuur süüdistab mehi ka sündmuskohal mürgituse saanud politseiniku Nick Baley tapmiskatses.

Politsei sõnul sisenesid umbes 40-aastased kahtlusalused Suurbritanniasse lennuga Moskvast kaks päeva enne seda, kui Skripalid 4. märtsil teadvusetult Salisbury pargipingilt leiti.

Uurijate arvates on kahtlusaluste puhul tegu varjunimedega ning nad avaldasid turvakaamera salvestise, et saada täpsemat teavet isikute liikumise kohta enne 4. märtsi õhtul Suurbritanniast lahkumist.

Turvakaamera salvestis Petrovist ja Boširovist.
Turvakaamera salvestis Petrovist ja Boširovist. Foto: HANDOUT / REUTERS

Venemaa teatas täna, et ei ole teadlik Suurbritannia võimude poolt tagaotsitavatest isikutest.

«Meedias avaldatud nimed ja fotod ei ütle meile midagi,» sõnas Vene välisministeeriumi esindaja Maria Zahharova uudisteagentuurile TASS.

Venemaa on varem eitanud seost rünnakuga ja süüdistab Suurbritanniat informatsiooni varjamises.

Suurbritannia taotles täna juhtumiga seoses ka ÜRO Julgeolekunõukogu erakorralist istungit.

Kohtumine peaks toimuma homme ning selle eesmärk on informeerida nõukogu liikmeid endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamise kohta Salisbury linnas, ütles Briti suursaadik ÜRO-s Karen Pierce.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles