Aleksander Nevski valiti tähtsaimaks venelaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Nevskit kujutav ikoon
Aleksander Nevskit kujutav ikoon Foto: Wikipedia.org

Telekanali Rossija korraldatud rahvahääletusel valiti läbi aegade tähtsaimaks venelaseks keskaegne Novgorodi  vürst Aleksander Nevski.

Teisele kohale paigutus tsaariaegne poliitik Pjotr Stolõpin ja kolmandaks Nõukogude Liidu diktaator Jossif Stalin, kirjutab STT.

Nevski sai kokku 524 000 häält, Stalin ainult 5000 häält vähem.

«Jumal tänatud, et Nevski võitis, kuid Stalini kolmas koht peaks meid panema oma tuleviku peale rohkem mõtlema. Peame uurima, mida rahvas arvab ja tahab,» sõnas otsesaates tulemusi analüüsinud filmirežissöör Nikita Mihalkov.

Aleksander Nevski ehk Aleksander Jaroslavitš (surnud 14. novemberil 1263) oli Novgorodi vürst ja Vladimiri suurvürst.

Nevski on Venemaa rahvuskangelane ja õigeusu pühak  - Neeva vaga õigeusuline vürst Aleksander. 1240. aastal võideti tema juhtimisel rootsi-soome vägesid Neeva lahingus, millest ta sai oma hüüdnime Nevski. 1242. aastal juhtis ta vene vägesid Jäälahingus ristirüütlite vastu.

Ta tegi koostööd mongolitega, säilitades seeläbi suurvürsti tiitli ja nominaalse võimu. Aleksander Nevski suri Gorodetsis tagasiteel Kuldhordi pealinnast Saraist.

Pjotr Arkadjevitš Stolõpin (14. aprill 1862 – 18. september 1911) oli 1906 - 1911 Venemaa Keisririigi poliitik ja peaminister, keiser Nikolai II ministrite nõukogu esimees.

Oma ametiaja jooksul püüdis ta maha suruda revolutsiooniliste rühmituste tegevust ja viis läbi põllumajandusreformid.

Stolõpin hukkus vasakäärmuslase Dmitri Bogrovi poolt 14. septembril 1911 Kiievi ooperis korraldatud atentaadi tagajärjel.

Jossif Stalin (Džugašvili) oli Nõukogude Liidu diktaator, rahvuselt grusiin. Oli 1922 – 1953 NSV Liidu KP KK peasekretär, 1941 – 1953 peaminister. Pärast Lenini surma haaras  võimu nii kommunistliku parteis kui ka kogu riigis ja sai diktaatoriks. Jätkas Lenini algatatud terrorit, teostas kollektiviseerimist ja industrialiseerimist. Teise maailmasõja ajal sai koos liitlastega  võidu Saksamaa ja Jaapani üle. Liitis NSV Liiduga Baltimaad, Ida-Poola, Bessaraabia, osa Soomest ja Põhja-Sahhalini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles