Ahmadinejad: Iraan ei tagane oma tuumaprogrammist

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad Foto: SCANPIX

Iraani presidendi Mahmoud Ahmadinejadi kinnitusel ei kavatse riik oma tuumaprogrammist lahti öelda,  samas lükkas ta jõuliselt tagasi ÜRO raportis esitatud süüdistused tuumarelva väljatöötamisest.

Riigipea tegi täna televisioonis avalduse ja seda pärast Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri (IAEA) raportit, mille järgi töötab Iraan tuumarelva kallal, vahendas ABC News.

Ahmadinejad pole IAEA raportiga nõus ja väidab, et agentuur diskrediteerib end, kuna toetab Ameerika Ühendriike alusetuid väiteid.

Lääneriigid on pikka aega kahtlustanud, et Iraan plaanib valmistada omale tuumarelva. Kahtlustatav ise on väitnud, et tuumaprogramm teenib üksnes rahu huve.

IAEA väitel on Iraan arendanud tuumatehnoloogiat ja teinud muid tuumarelvastusega soetud uuringuid ning teste. Agentuuri andmetel oli Iraanil 2003. aasta lõpuni spetsiaalne tuumarelvaprogramm ja osa arendustegevusest jätkub arvatavasti ka praegu.

Prantsusmaa on nõudnud ÜRO Julgeolekunõukogu kogunemist, kuna peaministri Alain Juppe sõnul ei saa ohtlikku olukorda heaks kiita ja seetõttu on Prantsusmaa valmis karmistama Iraani-vastaseid sanktsioone. Sama on varem nõudnud ka USA.

ÜRO on määranud Iraanile sanktsioone juba neljal korral, kuna riik pole lõpetanud uraani rikastamist.

Iisrael on vihjanud võimalusest korraldada Iraani tuumaobjektide pihta sõjaline rünnak. Venemaa mõistis Iisraeli jutu karmilt hukka.

Moskva kritiseeris ka IAEA raportit, kuna see suurendab pingeid ja vähendab seetõttu võimalust leida küsimusele diplomaatiline lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles