Soome lahes algas Nord Stream 2 gaasitoru paigaldamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse töölised torujuhet ette valmistamas.
Prantsuse töölised torujuhet ette valmistamas. Foto: Tobias Schwarz / Reuters / Scanpix

Šveitsi firma Allseas torujuhtme paigaldusalus Solitaire alustas täna Nord Stream 2 gaasitoru paigaldamist Soome lahes.

Solitaire on 300 meetri pikkune ja 41 meetri laiune alus, mis paigaldab torujuhet ööpäevaringselt seitsmel päeval nädalas, teatas ettevõte.

Elamisvõimalus on laeval 420 töötajale. Gaasitoru 12 meetri pikkused ja 24 tonni kaaluvad torud tuuakse Solitaire'ile spetsiaalsete varustusalustega lähimatest logistikakeskustest Kotkas või Hankos ning torud keevitatakse kokku aluse pardal, seejärel keevituskohti testitakse ning lõpuks lastakse torujuhe mere põhja.

Uurimislaev viib läbi kontrolli nii enne kui peale torujuhtme paigaldamist, kindlustamaks, et torujuhe on õiges asukohas.

Torujuhet paigaldava aluse ümber on 1,85 kilomeetri ehk 1 meremiil laiune turvatsoon ning uurimisaluste Oceanic ja Olympic Triton ümber 500 meetri ehk 0,3 meremiili laiune turvatsoon.

Informatsioon merel liikujatele võimalikest navigatsiooni takistustest on leitav reaalajas kanalites Notices to Mariners, NAVTEX ja VHF raadio. Kõik turvalisust tagavad meetmed on kooskõlastatud Soome transpordiagentuuri ja piirivalvega. Torujuhtme paigaldamine toimub kooskõlas riikliku loa sätetega ja ülevaatust teostavad riiklikud asutused.

Nord Stream 2 hakkab toimetama maagaasi Venemaalt Kesk-Euroopasse. Gaasijuhtme pikkus on 1230 kilomeetrit ja see jookseb piki 2012. aastal valminud esimese Nord Streami gaasitoru trassi.

Gaasitorude võimsus on 55 miljardit kuupmeetrit maagaasi aastas. Juhe peaks kasutusvalmis olema 2020. aasta algul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles