Mattis: USA-l ei ole tõendeid Idlibi mässuliste keemiarünnakuplaanist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis.
USA kaitseminister James Mattis. Foto: JURI GRIPAS / REUTERS / Scanpix

Pentagonil ei ole ühtki tõendit, mis viitaks, et Süüria Idlibi provintsi kontrollivad mässulised võiksid kasutada keemiarelvi, ütles USA kaitseminister James Mattis täna Venemaa väiteid tõrjudes.

Mattis lükkas tagasi ka väited, et Ühendriigid võivad mässulisi keemiarünnaku läbiviimises aidata, et ajada siis süü Venemaa ja Süüria režiimi kaela ning kasutada seda õhurünnakute ettekäändena.

«Meil ei ole mingeid luureandmeid, mis näitaksid, et opositsioonil on keemiarelvavõimekus,» ütles Mattis.

Vene riiklik uudisteväljaanne Sputnik on teatanud Vene kaitseministeeriumile viidates, et pühasõdalaste rühmituse Tahrir al-Sham võitlejad valmistuvad provokatsiooniks ja on röövinud petterünnakuks 44 last.

USA sõjavägi on karistanud kahel korral Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi keemiarünnakute eest õhulöökidega. Viimati tehti seda aprillis koostöös Prantsusmaa ja Suurbritanniaga.

USA kaitseminister ei soovinud öelda, kas Pentagonil on andmeid Süüria režiimi kavatsuse kohta Idlibis keemiarelva kasutada. «Ma eelistan praegu sellele mitte vastata,» ütles ta ajakirjanikele. «Me oleme valvel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles