Ilves: eurokriisi lahendamiseks jääb solidaarsusest väheks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / Katri Karing

Eesti riigipea ütles euroliidu välispoliitikute ees esinedes, et eurokriisi lahendamiseks peab lisaks solidaarsusele näitama üles vastutustunnet liidu ja iga liikmesriigi suhtes. Muidu võib sattuda kriisi demokraatia ise.

«Me peame mõtlema euroala finantskriisi lahendamisel kaugemale olemasolevast institutsionaalsest raamistikust, mis ei ole reaalsusega piisavalt hästi kohanenud,» ütles president Toomas Hendrik Ilves Varssavis Euroopa Välissuhete Nõukogu (ECFR) aastakohtumise avapaneelis.

Presidendi hinnangul on oluline, et kõik Euroopa Liidu riigid järgiksid euroala säilitamise nimel kehtivaid reegleid ning jagaksid ühist arusaama fiskaalvastutusest, kuid ühtlasi on selge, et kriisi lahendamine vajab solidaarsusest enamat.

«Selle «enama» lahutamatu osa on vastutustunne Euroopa Liidu kui ühenduse ja iga meie liikmesriigi ees,» tõdes ta.

President Ilves lisas, et euroala finantskriisi puhul ei ole enam tegemist lokaalse, vaid globaalse kriisiga, ja kui seda ei taheta ega suudeta lahendada, võib see lõpuks kaasa tuua demokraatiakriisi. Vastutustundlike riikide kodanikud pole nõus lõpmatuseni aitama vastutustundetuid maid ning see rahulolematus hakkab ohustama euromeelsete riikide sisemist stabiilsust ja turvalisust.

«Samaaegselt peab Euroopa toime tulema enda rolli määratlemisega muutuvate jõuvahekordadega maailmas,» ütles Ilves.

Eesti riigipea sõnul teeb murelikuks see, et kuigi me oleme keset pidevalt muutuvat ja fundamentaalselt ümberkorralduvat Euroopat, räägime ikka veel Euroopa Liidu «uutest» ja «vanadest» liikmesriikidest.

«Tänaseks on Eesti ja Poola olnud Euroopa Liidus sama kaua kui Rootsi, Soome ja Austria ajaks, mil meie liitusime ühendusega. Ometigi pole keegi neile kunagi viidanud kui «uutele liikmesriikidele». Vananenud arusaam idast ja läänest on Euroopa Liidus visa kaduma,» märkis Eesti riigipea.

Euroopa Välissuhete Nõukogu (ECFR) kaheksas aastakohtumine keskendub erinevatele välispoliitikat puudutavatele teemadele nagu euroala finantskriis ja Euroopa Liidu tulevik.

President Ilves osales aastakohtumise avapaneelis koos Saksamaa endise välisministri Joschka Fischeri, Briti endise välisministri David Milibandi, Poola välisministri Radosław Sikorski ning Soome eelmise välis- ja nüüdse väliskaubandusminister Alexander Stubbiga.

President Ilves kohtub Poola töövisiidi käigus ka president Bronisław Komorowski ja välisminister Radosław Sikorskiga.

Tagasi Eestisse jõuab riigipea täna õhtul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles