Konfliktidest räsitud Somaalia sipleb võimukriisis

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdullahi Yusuf Ahmed.
Abdullahi Yusuf Ahmed. Foto: AP / Scanpix

Somaalia president Abdullahi Yusuf Ahmed teatas täna pärast kuid kestnud võimuvõitlust parlamendi ja valitsusega oma tagasiastumisest.

«Ma lubasin võimust loobuda, kui ei suuda tuua rahu, stabiilsust ja demokraatiat,» ütles Yusuf parlamendi ees peetud kõnes, vahendas AFP.

2004. aastal ametisse valitud Yusuf andis oma tagasiastumispalve üle parlamendi spiikrile Adan Mohamed Nurile, kes asub kuni uue riigipea valimiseni täitma presidendi ülesandeid.

Riigijuhi kohustusi täitma asuv Nur tunnustas Yusufi «julge otsuse» eest ning teatas, et riigi parlamendil on vastavalt põhiseadusele uue riigipea valimiseks aega 30 päeva. Valituks osutub kandidaat, kes pälvib kahe kolmandiku rahvasaadikute toetuse. Kui vajalikku toetust ei õnnestu saada, korraldatakse veel kaks valimisvooru, millest viimases piisab ka lihthäälte enamusest.

74-aastane Yusuf sattus uue valitsuse juhtparteiga vastuollu pärast üleminekuvalitsuse peaministri Nur Hassan Husseini väljavahetamist vähetuntud Mohamed Mohamud Gulediga.

Husseinil oli parlamendi ja rahvusvahelise üldsuse toetus ning Guled otsustas seetõttu eelmisel nädalal tagasi astuda.

Yusuf süüdistab aga rahvusvahelist üldsust konfliktidest ja kriisidest räsitud Somaalia hädades, sest tema hinnangul ei osutanud lääneriigid valitsusele piisavalt toetust. Lisaks kehtestasid mitu naaberriiki presidendile ka sanktsioonid ÜRO rahuprotsessi takistamise pärast.

«Rahvusvaheline üldsus lubas Somaalia rahvale rohkem abi, kuid sellest lubadusest ei peetud kinni,» ütles Yusuf, kelle sõnul ei suutnud valitsus seetõttu riigi sõjaväes strateegiliselt tähtsaid positsioone hoidvatele inimestele väärilist palka maksta.

Yusufi hinnangul vähendasid finantsraskused oluliselt armee suutlikkust võidelda kahe aasta eest Etioopia vägede toel võimult kukutatud islamimässulistega.

90ndate alguses alanud konflikt Somaalia islamistide, valitsusvägede ja neid toetavate Etioopia sõdurite ning Aafrika Liidu rahuvalvajate vahel, on nõudnud vähemalt 300 000 inimelu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles