Tadžikistani peaprokurör: pilootide kohtuasjal puudub poliitiline iseloom

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Tadžikistani peaprokurör Šerhon Salimzoda soovitab mitte anda poliitilist värvingut kahe piloodiga seotud kohtuasjale.

Peaprokurör rääkis pressikonverentsil, et juhtunu puhul on tegemist tavalise kuriteoga ja sel pole mitte mingit poliitilist iseloomu, vahendas Interfax.

Hatloni vilajeti kohus mõistis üleeile Vene kodaniku Vladimir Sadovnitši ja Eesti kodaniku Aleksei Rudenko süüdi salakaubavedamises ja riigipiiri illegaalses ületamises ning karistas mehi 8,5-aastase vangistusega.

Mõlemad piloodid töötasid Vene firmas Rolkan ja ennast süüdi ei tunnistanud.
Venemaa välisministeerium on nimetanud kohtuotsust «poliitiliselt angažeerituks» ja «äärmiselt karmiks».

Välisministri Sergei Lavrovil õnnestus saada telefoniühendus oma Tadžikistani kolleegiga. Ameti koduleheküljel oleva pressiteate järgi nimetas Lavrov kohtuotsust alusetuks.

Vene ja Eesti kodanikule määratud karm karistus tõstatas ka Vene presidendi Dmitri Medvedevi jaoks hulganisti küsimusi.

Rudenko ja Sadovnitši pidid AN-72 tüüpi transpordilennukitega lahkuma Afganistani pealinnast Kabulist, kuna lepingu lõppedes tuli vabastada parkimiskohad sealsel lennuväljal.

12. märtsil Tadžikistani Kurgonteppa lennujaama suunas teele asunud lennukid ei saanud aga maandumisluba. Pilootide väitel napis kütust ja nad sooritasid lõpuks hädamaandumise.
Salimzoda versiooni järgi olid dispetšerid seitse korda keeldunud andmast pilootidele maandumisluba. Peaprokuröri jutu järgi oli lõppkokkuvõttes tegemist meest omavoliga.

Peaprokuröri väitel pole tegemist hädamaandumisega, kuna kontrollimine näitas, et lennukite paakides oli piisavalt kütust, et naasta Kabuli.

Lisaks väitis Salimzoda, et lennukitel pole mitte mingisuguseid dokumente – neid pole ühegi riigi registrites. Lisaks pole lennukite omanikfirma Rolkan Investments Ltd seotud Venemaaga, vaid see on registreeritud Neitsisaartele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles