Politsei tulistas Amsterdami noaründajat üheksa sekundit pärast rünnaku algust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi politseinikud tegid Amsterdami noaründaja üheksa sekundiga kahjutuks.
Hollandi politseinikud tegid Amsterdami noaründaja üheksa sekundiga kahjutuks. Foto: AP/Scanpix

Amsterdami politseiülema teatel tulistati eelmisel reedel Amsterdami keskraudteejaamas USA turiste noaga rünnanud 19-aastast afgaani vaid üheksa sekundit pärast rünnaku algust.

Politseijuht Pieter-Jaap Aalbersberg ütles, et ründajal oli silma peal hoitud ja üks inimene tegeles tema jälgimisega. Vaid mõni sekund hiljem tulistati 19-aastast Jawedi puusa. Ründaja advokaadi sõnul eeldas noormees, et sureb rünnaku järel.

2015. aastal Saksamaale saabunud asüülitaotleja Jawed S. reisis eelmisel reedel rongiga Amsterdami. Saksa võimude sõnul anti neile veebruaris vihje Jawedi radikaliseerumise kohta ajal, mil noormees elas noortekeskuses.

«Mu klient paistis olevat eeldanud, et ta ei jää rünnaku järel ellu, sest testament leiti tema Saksamaa kodust,» sõnas advokaat Simon van der Woude.

Geert Wilders.
Geert Wilders. Foto: Robin Utrecht/Sipa USA/Scanpix

Advokaat usub, et teismelise agressiivne käitumine oli vastuseks prohvet Muhamedi karikatuurivõistlusele, mille kuulutas välja islamivastane poliitik Geert Wilders. Hollandi prokuröride sõnul oli Jawedil terroristlik motiiv ja ta uskus, et Hollandis solvatakse prohvet Muhamedi, islamiusku ning Koraani.

Wilders teatas konkursi ärajätmisest päev enne rünnakut. Advokaadi sõnul polnud noaründaja sellest teadlik.

Amsterdami politseiülema sõnul saabus Jawed Hollandi pealinna veidi enne reede keskpäeva ja tema veider käitumine äratas transpordipolitseiniku tähelepanu. Sama ametnik hoidis noormehel silma peal. Transpordipolitseiniku ülesandeks on taskuvaraste ja võimalike terroristide tabamine.

«Ta kutsus kaks kolleegi enda juurde,» ütles politseiülem. «Ajal, mil nad mõtlesid välja seda, kuidas temaga rääkida, alustas ta pussitamisega,» jätkas ta. Ühte turisti pussitati rünnaku käigus selga.

Umbes 20 meetri kaugusel viibinud ametnikud haarasid relvade järgi ja tulistasid Jawedi ajal, mil ta järgmise ohvri suunas jooksis.

Järgnevate minutite jooksul tegi politsei turvakaamera salvestisi vaadates kindlaks, et terrorist tegutses üksinda. «Oli kaks kannatanut ja see on väga tõsine, aga kannatanute arv hoiti võimalikult väiksena,» lausus politseijuht. «Üheksa sekundiga oli see läbi ja politseinikud suutsid olukorra otsustada ühe täpse hetke jooksul,» rõhutas politseijuht, kelle sõnul suutsid ametnikud kiire tegutsemisega elusid päästa.

Politseinikud Amsterdami pearaudteejaamas.
Politseinikud Amsterdami pearaudteejaamas. Foto: Evert Elzinga / imago/Xinhua/Scanpix

Ründaja ei olnud väidetavalt teadlik, et tema ohvrid olid ameeriklased. USA suursaadiku Pete Hoekstra sõnul oli tegu rünnakuga läänelikele väärtustele.

Politsei sõnul on Amsterdami pikalt peetud võimaliku rünnaku toimumiskohaks ja seetõttu on ametnikud selle ennetamiseks pidevalt väljas. Võimud on kasutusele võtnud Iisraeli lähenemise, mida tuntakse ennustava profileerimise all. See tähendab, et võimalik kurjategija tuvastatakse tema kahtlase käitumise põhjal.

Rahvarohkesse kohta tööle määratud jälgija hindab, milline käitumine on normaalne. Veidralt käituvale isikule läheneb seejärel vähemalt kaks ametnikku, kes inimesega suhtlevad ja tema ohutuses veenduvad. Arvestatakse inimpsühholoogiaga ja näiteks rongijaamades eeldatakse, et rongi ootav inimene vaatab aeg-ajalt ekraanide suunas, et näha rongi saabumisaega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles