Erik Männik: Iraanile võib tuumarelva omamine olla ka maineküsimus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad külaskäigul Natanzi uraanirikastamiskompleksis.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad külaskäigul Natanzi uraanirikastamiskompleksis. Foto: SCANPIX

Kaitseuuringute keskuse vanemteaduri Erik Männiku hinnangul võib Iraani tuumarelva soov tulla regionaalsetest ambitsioonidest, aga tuumarelva omamine võib olla Iraanile ka maineküsimus.

Erik Männik rääkis Vikerraadio saates «Uudis+», et rahvusvaheline aatomienergia agentuur (IAEA) on sel nädalal avaldatud raportis toonud välja informatsiooni, mis on aastate jooksul kogutud ning mida IAEA on ka kontrollinud, IAEA räägib raportis tema sõnul samadest andmetest, millest riigid on aastate jooksul märku andnud, vahendas ERR Uudised.

Männik usub, et IAEA raporti avaldamise taga võib olla ka poliitiline surve, kuna on näha, et Iraanis tuntakse huvi tuumarelva loomise vastu, kuid samas ei ütle raport, et Iraan otseselt on loomas tuumarelva või tal on tuumaprogramm olemas.

«Iraanil on regionaalsed ambitsioonid - ta käsitleb ennast väga suure riigina, samas on tal selleks ka põhjust, sest Iraani elanikkond on peaaegu sama suur kui Türgis, Lähis-Idas jääb ta vaid Egiptusest maha, Iraan on maailmas 20 esimese riigi seas oma territooriumilt, ta on Lähis-Idas väga suur ja tugev riik,» rääkis ta.

Samas tunneb Iraan Männiku sõnul end väga ohustatuna viimase kümne aasta sees toimunud operatsioonidest Iraagis ja Afganistanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles