Moskva vastus Dušanbele: koju saadetakse sada Tadžikistani illegaali

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Moskvas Kremlile, vasakul taga  paistab Vene välisministeerium.
Vaade Moskvas Kremlile, vasakul taga paistab Vene välisministeerium. Foto: SCANPIX

Vene föderaalse migratsiooniameti direktor Konstantin Romodanovski teatas otsusest saata riigist välja 100 Tadžikistanist pärit migranti.

Selline samm on osa Moskva asümmeetrilisest vastusest Tadžikistani kohtu otsusele, mille järgi saadetakse Vene firma heaks töötanud kaks pilooti 8,5 aastaks range režiimiga kolooniasse.

Lisaks neile sajale võeti 10. novembril Moskvas migratsiooniseaduse rikkumise tõttu kinni veel 134 Tadžikistani kodanikku, keda ähvardab samuti kodumaale saatmine.

Teated sellest, et Venemaa pealinnas algasid reidid Tadžikistanist pärit illegaalide tabamiseks, ilmusid meediasse ja sotsiaalvõrgustikku 10. novembril. Ametlikult pole neid väiteid kinnitatud.

Hatloni vilajeti kohus mõistis 8. novembril Vene kodaniku Vladimir Sadovnitši ja Eesti kodaniku Aleksei Rudenko süüdi salakaubavedamises ja riigipiiri illegaalses ületamises ning karistas mehi 8,5-aastase vangistusega.

Pilootide väitel sooritasid nad selle aasta märtsis hädamaandumise ja leppisid selles osas kokku lennujaama dispetšeritega. Nad ei saanud Afganistani pealinna Kabuli, kust nad oli välja lennanud, naasta kütuse vähesuse tõttu.

Tadžikistani võimude hinnangul oli maandumine ebaseaduslik ja kahe AN-72 ülevaatamine näitas, et paakides oli tagasilennuks piisavalt kütust.

Tadžikistani välisministeerium viskab Moskvale nina peale seda, et Venemaa tundnud pilootide saatuse vastu huvi enne, kui kohus nad süüdi mõistis. See süüdistus läheb vastuollu Vene välisministeeriumiga, kelle väitel hakkasid nende diplomaadid asjaga tegelema juba mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles