Õitemeri Tšiili kõrbes

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õitemeri Tšiilis Llanos de Challes' rahvuspargis Atacama kõrbe servas.
Õitemeri Tšiilis Llanos de Challes' rahvuspargis Atacama kõrbe servas. Foto: SCANPIX

Tšiili Atacama kõrbes, mis on maailma kuivemaid piirkondi, puhkes pärast kümnete aastate niiskeimat talve õide ligi 200 taime.

Kõrbes asuvas Llanos de Challes’ rahvuspargis pistavad taimed nina välja nii liivast kui kivide vahelt, vahendas AFP.

Atacama kõrbes sajab tavaliselt millimeeter vihma aastas. Taimestik püsib elus vaid Vaikselt ookeanilt saabuva udu abil.

Taimed hakkavad kasvama ja seejärel õitsema, kui sadamete hulk kerkib 15 millimeetrini.

«Tänavune aasta on olnud erakordne – vihma on tulnud enam kui 50 millimeetrit,» rääkis rahvuspargi direktor Carla Louit.

Taimedele ei piisa üksnes veest, vaid tähtis on ka see, et vihma tuleks mõõdukalt – mitte liiga palju ega ka liiga vähe. Ka on tähtis, et hallad jääksid talvel tulemata.

Kui ilmastikutingimused on sobivad, siis saab kõrbe õiteilu nautida septembrist detsembrini.

«Viimati oli siin nii palju õisi aastal 1989,» kinnitas preester isa Lucio, kes on asjaarmastajast botaanik. «Kõrbes on õisi olnud ka hiljem, kuid mitte midagi sellist nagu praegu.»

Llanos de Challes rahvuspark asub pealinnast Santiagost 600 kilomeetrit põhja. Avalikus teab õitsevat kõrbe vähe. Eelmisel aastal külastas rahvusparki 1200 tšiillast ja 64 välismaalast, rääkis Louit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles