Putin: Kuriili saared kuuluvad Venemaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuriilide vaade.
Kuriilide vaade. Foto: Reuters/ScanPix

Kreml teatas kolmapäeval, et Vene president Vladimir Putin ütleb Vladivostokis Ida majandusfoorumi kõrvalt peetavatel kõnelustel arutelus rahulepingu üle Jaapani peaministrile Shinzo Abele, et Kuriili saared kuuluvad Venemaale.

«Me töötame, lähtudes eeldusest, et Kuriili saared läksid Teise maailmasõja tulemusel seaduslikult ja kooskõlas rahvusvaheliste lepetega Nõukogude Liidule, Venemaale. Sellele aksioomile toetudes peame Jaapani esindajatega kõnelusi,» sõnas Putini nõunik Juri Ušakov ajakirjanikele.

Ida majandusfoorum toimub Vene Kaug-Idas Vladivostokis 11.-13. septembrini.

Ušakovi sõnul on Putini ja Abe kohtumisel võimatu vältida arutelu Venemaa ja Jaapani vahel puuduva rahulepingu üle. «Me töötame, lähtudes eeldusest, et rahulepingu allkirjastamiseks on vajalik sobiv usalduse ja koostöö õhkkond.»

Abe erinõunik Eiichi Hasegawa ütles uudisteagentuurile Interfax, et Abe loodab foorumi kõrvalt Putiniga kohtuda.

Abe soovib leida lahendust territoriaalvaidlustele nelja lõuapoolse Kuriili saare pärast, mida Jaapan nimetab Põhjaterritooriumideks.

Nõukogude Liit hõivas saared Teise maailmasõja lõpupäevil ja saatis seal elanud 17 000 jaapanlast Hokkaido saarele.

Kuriili tüli tõttu ei ole riigid allkirjastanud tänini Teise maailmasõja ametlikku lõppu tähistavat rahulepingut.

Jaapan püüab panna Kuriili saartel käima ühised äriprojektid, et nii territoriaalvaidluste lahendamisele kaasa aidata. Venemaa on huvitatud investeeringutest Kaug-Itta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles