Võitlus nisuturgude pärast

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A farmer drives a harvesting machine on a field on August  16, 2011 in Godewaersvelde, northern France, during the wheat harvest.  AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN
A farmer drives a harvesting machine on a field on August 16, 2011 in Godewaersvelde, northern France, during the wheat harvest. AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN Foto: PHILIPPE HUGUEN/AFP

Kui eelmisel aastal valitses nisuturul defitsiit siis nüüd võitlevad eksportijad turgude pärast kuhu müüa, sest Venemaa, Ukraina ja Kasahstan on turgusid üle ujutamas, kirjutab Bloomberg.

Kui Venemaa ja Ukraina eelmisel aastal põua tõttu eksporti järsult vähendas, oli see vesi Prantsusmaa veskile, kelle eksport kasvas 16 protsenti. Nüüd ennustavad Prantsusmaa ametnikud, et eksport kukub 23 protsenti, mis on suurim ekspordilangus vähemalt 10 aasta jooksul.

Lisaks Venemaale ja teistele nimetatud riikidel kasvab teravilja pakkumine ka mujal. ÜRO ennustab globaalset kõigi aegade suurimat saaki – 691 miljonit tonni.

Sel aastal on nisu hind NYSE Euronexti börsil Pariisis kukkunud 27 protsenti 184,50 dollarini tonn. Maikuuks võib see langeda veel 20 protsenti, ennustab investeerimisfirma Archer Financial Services agrosektori direktor Greg Grow.

Pärast seda kui Venemaa lõpetas 1. juulil ekspordikeelu, hakkasid idanaabrid nisu välja müüma viie aasta kiireimas tempos. Sel aastal tõotab Venemaal tulla suuruselt kolmas saak alates Nõukogude Liidu lagunemisest 1991. aastal. Ukraina on samuti leevendanud eksporditingimusi ning eksport on peaaegu kahekordistunud kusjuures Ukraina müüb 10 kuni 15 dollarit tonn odavamalt kui Prantsusmaa. Prantsusmaa on Euroopa suurim ning maailma suuruselt teine nisueksportija.

USA põllumajandusministeeriumi ennustuse kohaselt kasvab Venemaa nisumüük 19 miljoni tonnini võrrelduna 3,98 miljoni tonniga eelmisel aastal, Ukraina müük kasvab 4,3 miljonilt tonnilt kaheksale ning Kasahstani müük 8,5 miljoni tonnini võrrelduna 5,52 miljoni tonniga aasta tagasi. Prantsusmaa eksport aga kahaneb 21,6 miljonilt tonnilt 16,6 miljonile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles