Hiina timuka sõnul tema töö raske pole

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiyani vangla kinnipeetud eelmise aasta septembris kõnet kuulamas. Pildil on illustreeriv tähendus. 

Inmates listen to a speech at Taiyuan No.1 prison in Taiyuan, Shanxi province September 1, 2010. Some 1,000 inmates attended the speech which was considered one of the educational and reformation measures organised by the prison, local media reported. Picture taken September 1, 2010. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: CRIME LAW IMAGES OF THE DAY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
Taiyani vangla kinnipeetud eelmise aasta septembris kõnet kuulamas. Pildil on illustreeriv tähendus. Inmates listen to a speech at Taiyuan No.1 prison in Taiyuan, Shanxi province September 1, 2010. Some 1,000 inmates attended the speech which was considered one of the educational and reformation measures organised by the prison, local media reported. Picture taken September 1, 2010. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: CRIME LAW IMAGES OF THE DAY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA Foto: SCANPIX

Hu Xiao sõnul pole tema timukatöö tavaliselt just väga keeruline, erandiks oli vaid kord, kui mahalaskmisele toodud vang püsti tõusis ja tema laetud relva suunas tormas, vahendab Reuters.

Täna ilmus Hiina ajalehes Beijing Evening News üks harv sissevaade timukate igapäevaellu.

Hu, kogenud politseiametnik, kirjeldas ajalehele mõrvas ja muudes tõsistes kuritegudes süüdi mõistetud kurjategijate mahalaskmist järgnevalt: «Tegelikult ei ole see üldse nii keeruline kui väljaspool olijad arvavad.»

Ta lisas, et kõik timukad kasutavad mahalaskmiseks püsse, seistes surmamõistetust nelja meetri kaugusel. Siis võtavad nad ta sihikule ja vajutavad päästikule. «Ja see ongi kõik,» sõnab Hu.

Hu sõnul on enamik hukkamisele tooduid niivõrd hirmul, et kukuvad kokku ja ei suuda enam jalul seista. Ainsaks erandiks oli mõrvas süüdi mõistetud endine sõjaväelane.

«Hukkamise ajal põlvitavad kurjategijad tavaliselt põrandale, kuid see endine sõdur tõusis püsti ja jooksis ettepoole. Tulemuseks oli liikuv märklaud, mis rajalt maha võeti,» sõnab Hu. Ta on ka ise endine sõdur, kes nüüdseks politseiametnikuna 19 aastat töötanud.

«Need inimesed väärivad oma kuritööde tõttu seda kõike, mis nad saavad,» ütleb ta.

Nooremad politseiohvitserid aga Hu sõnul hukkamistega ära ei harjugi. «Vanematele politseinikele sai hukkamine juba kaua aega tagasi rutiinseks ülesandeks,» sõnab Hu.

Hiina võimud hukatute arvu ei avalda, kuid inimõigusorganisatsioonide hinnangul ulatus nende arv eelmisel aastal tuhandetesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles