Kreeka konservatiivide jäikus võib seada päästeplaani ohtu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka konservatiivide liider, Uue Demokraatia juht Antonis Samaras täna parlamendis esinemas.
Kreeka konservatiivide liider, Uue Demokraatia juht Antonis Samaras täna parlamendis esinemas. Foto: SCANPIX

Kreeka konservatiivide liider ähvardas esmaspäeval säästumeetmete edasise karmistamise tagasi lükata, andes märku, et uuel koalitsioonivalitsusel ei pruugi olla laenuandjate nõutud erakonnaülest toetust.

Uue Demokraatia juht Antonis Samaras ütles, et ei kavatse järjekordsete säästumeetmete poolt hääletada, ja lisas, et rahvusvaheliste laenuandjatega vastutasuks abipaketi eest kokku lepitud kulutuste vähendamise ja maksutõusu programmi tuleks muuta majanduskasvu soosivaks.

«Olen nõus eesmärkidega valitsuse kulutuste vähendamiseks, võla vähendamiseks, puudujäägi vähendamiseks ja struktuurimuutuste elluviimiseks. Ma ei ole nõus millegagi, mis takistab majanduskasvu,» ütles Samaras partei parlamendisaadikutele enne esmaspäeval algavat kolmepäevast usaldusdebatti.

Kuigi Samarase erakord kuulub Euroopa Keskpanga endise asepresidendi Loukas Papadimose koalitsioonivalitsusse, on nende poolehoid sellele olnud seni leige. Uue Demokraatia toetus on otsustav rahvusvaheliste laenuandjate nõutavate seaduste läbisurumiseks parlamendis.

Samaras rõhutas, et ei kavatse anda allkirja ühelegi dokumendile, milles lubatakse toetada 130 miljardi euro suuruse päästepaketi tingimusi, mida on nõudnud Euroopa Liidu rahandusvolinik Olli Rehn.

«Sellistele avaldustele ma alla ei kirjuta,» ütles Samaras, lisades, et tema sõnast peaks piisama. Samarase keeldumine võib seada ohtu kaheksa miljoni euro suuruse laenumakse, mida Kreeka vajab maksejõuetuse vältimiseks detsembri keskpaigaks.

Ühtsusvalitsuse juht Papadimos peaks avalikustama esmaspäeva õhtul oma kabineti peamised eesmärgid. Kolmapäevase usaldushääletuse peaks valitsus tänu Uue Demokraatia, PASOK-i ja paremäärmusliku LAOS-e toetusele vaevata võitma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles