Obama Hiinale: käituge nagu täiskasvanu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama (paremal) üleeile Honolulu tippkohtumisel oma Hiina ametivenna Hu Jintaoga.
USA president Barack Obama (paremal) üleeile Honolulu tippkohtumisel oma Hiina ametivenna Hu Jintaoga. Foto: SCANPIX

President Barack Obama teatas, et Ühendriikidel on kõrini Hiina kaubandus- ja valuutapoliitikast.

«Aitab juba,» ütles Obama eile Honolulus lõppenud Aasia ja Vaikse ookeani äärsete maade tippkohtumise pressikonverentsil, vahendas Reuters.

Ühe oma seni karmima avalduse Hiina aadressil teinud Obama nõudis, et Hiina peataks rahvusvahelise süsteemiga mängimise ja lubaks USA ja teiste riikide ettevõtetel tegutseda võrdsel mänguväljakul.

«Seisame ka edaspidi vankumatult selle eest, et Hiina käituks samade reeglite järgi nagu kõik teised,» ütles Obama. «Me ei taha, et nad Ühendriike ära kasutaks.»

Hiina teatas vastuseks, et ei kavatsegi järgida rahvusvahelisi majandusreegleid, mis võeti vastu ilma nende osaluseta.

«Esiteks peame teadma, kelle reeglitest jutt käib,» ütles Hiina välisministeerumi peadirektori asetäitja Pang Sen. «Kui reegleid võetakse vastu kollektiivse kokkuleppega ja Hiina lööb selles kaasa, siis Hiina järgib neid. Kui reegleid otsustab üks või isegi mitu riiki, siis Hiina pole kohustatud neid täitma.»

Isegi kui Obama avaldusest võib välja lugeda varjatud ähvardust Hiina suunas, jääb ebaselgeks, kui suurt rolli mängis karmis retoorikas sisepoliitika ehk presidendi soov näidata USA valijatele, et ta astub vastu Hiina esiletõusule.

Ameeriklaste sõnul hoiab Peking jüaani väärtust kunstlikult madalal ja see tuleb kahjuks USA ettevõtetele. Obama arvates on Hiina, mis end sageli arengumaaks nimetab, juba saanud «täiskasvanuks» ja peaks globaalsel areenil vastavalt oma staatusele ka käituma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles