Neljandik venemaalastest tunnetab riigis Putini isikukultust

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsiendi toolil istub Belgorodi kuberner Jevgeni Savtšenko, hambapuuri hoiab käes peaminister Vladimir Putin.
Patsiendi toolil istub Belgorodi kuberner Jevgeni Savtšenko, hambapuuri hoiab käes peaminister Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Neljandiku venemaalase arvates eksisteerib riigis Vladimir Putini isikukultus, selgub Levada-keskuse küsitlusest.

Veel 30 protsenti on seisukohal, et isikukultust pole, kuid kõik eeldused selle tekkeks on olemas, kirjutab Vedomosti viitega 21.-24. oktoobrini läbi viidud uuringule.

Viie aastaga on Putini isikukultust märganud inimeste arv suurenenud 2,5 korda, kuna 2006. aastal oli neid 10 protsenti küsitletutest.

Viie aasta taguses küsitluses oli 57 protsenti vastanutest seisukohal, et Putini isikukultust pole. Nüüd arvas nii 33 protsenti.

Samas oli Putini tegevusest vaimustunuid vaid 3 protsenti. Veel 24 protsenti vastanutest tunnistas sümpaatiat praeguse peaministri vastu, võrreldes 40 protsendiga aastal 2008.

Ülevenemaalise avaliku arvamuse uurimiskeskuse (VTsIOM) viimase küsitluse järgi usaldab Putinit 44 protsenti vastanutest, peaministri tööga on rahul 60 protsenti. Valitsuse tööga on rahul 47 protsenti venemaalastest.

Valgevene president Aleksandr Lukašenka avaldas aastal 2007 arvamust, et Venemaal on oht Putini isikukultuse tekkeks. Ta avaldas arvamust vahetult enne parlamendivalimisi, kus Putin oli võimupartei Ühtse Venemaa esinumbriks.

Aastal 2010 ütles Putin, et Venemaal tema isikukultust pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles