Tšernobõli veteranid tulid taas tänavatele

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka septembris tulid Tšernobõli veteranid Ukraina parlamendihoone ette meelt avaldama.
Ka septembris tulid Tšernobõli veteranid Ukraina parlamendihoone ette meelt avaldama. Foto: SCANPIX

Tšernobõli tuumakatastroofi likvideerimas käinud veteranid tulid Lääne-Ukrainas Lvõvis taas tänavatele ja tungisid kohaliku pensioniameti hoonesse.

Lvõvis avaldas meelt umbes sadakond meeleavaldajat, kes pole rahul Ukraina võimude kavaga kärpida nende toetusi. Eile tungisid demonstrandid samal põhjusel aga Ida-Ukrainas asuva Harkovi pensioniameti büroosse, vahendas RIA Novosti.

Septembris kiitsid Ukraina rahvaesindajad heaks seaduseelnõu, millega kärbitakse umbes kümne miljoni inimese, kaasa arvatud Tšernobõli tuumakatastroofi likvideerimas käinud meeste sotsiaaltoetusi. Valitsus põhjendab kärbete möödapääsmatust majanduskriisi mõjudega.

1986. aasta 26. aprillil Tšernobõli tuumajaama neljanda energiabloki reaktoris toimunud plahvatus hävitas reaktori ja paiskas viis protsenti selle radioaktiivsest materjalist atmosfääri.

Radioaktiivne aine sadas maha lähikondsesse piirkonda Ukrainas ja Valgevenes ning kandus tuulega mujale Ukrainasse, Valgevenesse, Venemaale, samuti kaugele lääne ja põhja poole, kaasa arvatud Eestisse.

Aastatel 1986 ja 1987 saatis Nõukogude valitsus tuumajaama ja selle ümbrust puhastama 500 000 päästetöötajat ehk nn likvidaatorit, nende seas 4833 meest Eestist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles