Läänemerest leiti kuulsa sõjalaeva vrakk

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allveearheoloog Läänemere põhjas.
Allveearheoloog Läänemere põhjas. Foto: SCANPIX

Rootsi allveearheoloogid leidsid täna Ölandi saare lähedalt vraki, mis nende hinnangul on 17. sajandil uppunud Rootsi kuninglik sõjalaev Svärdet.

«See on suur leid,» kinnitas AFP-le ekspeditsioonil osalenud Malcom Dixelius, kelle sõnul on tegu 1676. aastal Ölandi merelahingus uppunud puulaevaga, mis Hollandi ja Taani ühislaevastiku poolt põhja lasti.

Samas lahingus sai tabamuse ka Svärdeti sõsarlaev Kronan, mille vrakk leiti juba 1981. aastal. Dixeliuse sõnul on 1642. aastal ehitatud ja toona maailma üheks kõige suuremaks sõjalaevaks peetud Svärdet aga märksa olulisem leid.

«Tegu oli laevaga, mis võitles taanlaste vastu viis tundi ja kui laev oli lõpuks leekides ütles admiral: «Te ei saa mind elusana ja taanlased ei saa mu laeva. Las see põleb!» ning see läks 600 mehega põhja,» selgitas Dixelius, nimetades ajaloolist laeva legendiks.

Dixelius ei soovinud avalikustada vraki täpset asukohta, kuid tema väitel ei asu see Rootsi territoriaalvetes.

«Oluline on see, et me teame, kus see on ja me aitame teadlastel seda uurida,» täpsustas Dixelius, kelle sõnul teevad nad koostööd allveearheoloogidega, kes leidsid läinud kevade 1564. aastal uppunud Rootsi laevastiku lipulaeva Mars.

Dixeliuse sõnul on Svärdeti vrakk hästi säilinud, kuna Läänemere külmas ja vähesoolases vees säilib orgaaniline materjal suhteliselt hästi ja siinsetes vetes ei ela Vahemere ja Kariibi mere vrakkide hirm – laevaoherdi Teredo navalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles