USA paigutab väeüksuse Austraalia pinnale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama (vasakul) ja Julia Gillard täna pressikonverentsil Canberras.
Barack Obama (vasakul) ja Julia Gillard täna pressikonverentsil Canberras. Foto: SCANPIX

Austraalia on nõustunud võõrustama riigi põhjaosas sadu USA merejalaväelasi, teatas täna peaminister Julia Gillard ühisel pressikonverentsil USA presidendi Barack Obamaga.

Gillardi sõnul saabub riiki tuleval aastal 200-250 Ühendriikide merejalaväelast, kes iga kuue kuu tagant vahetuvad. Lõpuks suureneb üksus 2500-liikmeliseks, vahendas BBC News.

Analüütikute sõnul on tegemist suurima väepaigutusega Austraalias pärast Teist maailmasõda. Otsuse taga nähakse Canberra ja Washingtoni muret Hiina kasvava mõjuvõimu pärast regioonis.

Hiina välisministeeriumi esindaja Liu Weimin küsis, kas samm on kooskõlas piirkonna rahumeelse arenguga. «Ei pruugi olla päris sobiv süvendada ja laiendada sõjalisi alliansse ja (see) ei pruugi olla selle regiooni maade huvides,» ütles ta AFP teatel.

Hiina riiklik ajaleht The Global Times oli märksa agressiivsem, ingliskeelse lehe juhtkiri hoiatas, et kui Austraalia aitab oma sõjaväebaasidega USA-l kahjustada Hiina huve, võetakse sihikule Austraalia ise.

Hiina Rahvavabastusarmee ohvitser Luo Yuan ütles lehele, et ehkki USA ega Hiina ei soovi alustada sõda, muutub sõjaline konflikt vältimatuks, kui Hiina suveräänsust, ühtsust või riiklikku julgeolekut ohustatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles