2000 inimese elusalt matmist julgustanud Rwanda meer sai 15-aastase vangistuse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildid lugematutest kolpadest on üks tüüpilisemaid Rwanda genotsiidi sümboleid.
Pildid lugematutest kolpadest on üks tüüpilisemaid Rwanda genotsiidi sümboleid. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Rwanda sõjakurjategude kohus mõistis endise linnapea täna 15 aastaks vangi selle eest, et ta ei peatanud politseinikke, kes sõitsid buldooseriga üle kirikust ja matsid nii elusana ligi 2000 pühakotta varjunud inimest, kirjutab uudistevõrk AFP.
 


59-aastane Gregory Ndahimana seisis 1994. aastal linnapeana Kivumu piirkonnas Nyange katoliku kiriku juures väljas ajal, kui korrakaitsjad massimõrva toime panid. «Süüaluse kohalviibimisel sündmuspaigas oli [ründajaid] julgustav mõju,» nentis kohtunik Florence Arrey.

Prokuröri süüdistuse kohaselt Ndahimana mitte ainult ei vaadanud pealt, vaid ka kavandas Nyange veresauna ja andis selleks käsu, avades ise esimesena tule tapmise alustamiseks. Kohtunikud endist meeri selles küsimuses siiski süüdi ei mõistnud, leides, et neil napib tõendeid.

Ndahimana on kolmas Rwanda sõjakuritegude tribunalis Nyange veresaunas süüdi mõistetud inimene. Rwanda veresauna tribunal asub Tansaanias Arusha linnas. See asutati sinna selleks, et võtta vastutusele inimesed, kes korraldasid 1994. aastal saja päeva jooksul umbes 800 000 elu nõudnud genotsiidi, mille ohvriks olid valdavalt tutsid ja toimepanijaiks hutud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles