Krimmi poolsaart tabas aastate suurim keemiakatastroof

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmi titaanitehase korstnad.
Krimmi titaanitehase korstnad. Foto: Andrew / Sputnik / Scanpix

Krimmi poolsaare elanikud on teatanud ebatavalistest tervisehäiretest pärast õnnetust kohalikus titaanitehases. Võimude sõnul ei kujuta juhtum poolsaare elanike tervisele ohtu, kuid sellest hoolimata on piirkonnast evakueeritud arvukalt lapsi.

Kaks nädalat pärast esialgset teadet võimalikust õnnetusest Krimmi põhjaosas asuvas titaanitehases evakueerisid võimud kõik lapsed kõrvalasuvast Armjanski linnast.

Lapsi hoitakse turvalistes varjupaikades ning eelkooliealised lapsed on saadetud ohutusse kohta oma vanematega.

Tunnustamata Krimmi Vabariigi liidri Sergei Aksjonovi sõnul on evakuatsiooni näol tegu ennetava meetmega. Kohalikud ametnikud kinnitavad, et elanike tervisele pole mingit ohtu.

Eile jõudsid sotsiaalmeediasse pildid bussitäitest evakueeritavatest lastest, mis ühes ametnike aeglase reageerimisega meenutasid paljudele Tšornobõli tuumakatastroofiga tegelemist.

Tegu võib olla aastate suurima Krimmi tabanud keskkonnakatastroofiga. Alates 24. augustist on nii Ukraina sisemaa kui Krimmi poolsaare elanikud kurtnud autodele, katustele ja mujale kogunenud veidra õlise roostevärvi kihi üle.

Teadete kohaselt on puude lehed ebatavaliselt kiiresti ära kuivanud ja maha langenud. Mõne inimese väitel on nähtud ka ebatavalist mürgipilve.

«Paljudel inimestel on hingamisraskused, ärritus kurgus ja allergilised reaktsioonid,» teatas üks arst eile hommikul Ukraina piirile kogunenud inimestele.

Hingamismaskidega Armjanski elanikud.
Hingamismaskidega Armjanski elanikud. Foto: Sergei Malgavko / Sergei Malgavko/TASS

«See on kestnud juba üle nädala,» märkis tsiviilriietes kohale tulnud Ukraina piirivalvur Andri. «Jagatud on küll hingamismaske, kuid neist ei ole palju abi. Öösel, mil niiskus tõuseb, hakkab nahk kõrvetama.»

Esimeste päevade jooksul hakati näpuga näitama Krimmi titaanitehase poole, mis on üks suurimaid titaandioksiidi tootjaid Euroopa kontinendil. Tehas asub Vene kontrolli all oleval territooriumil mõned kilomeetrid Ukraina piirist eemal. Tehas kuulub Ukraina oligarh Dmõtro Firtašile.

Krimmi titaanitehas Armjanskis.
Krimmi titaanitehas Armjanskis. Foto: PAVEL REBROV / REUTERS

Titaandioksiid on valge aine, mida kasutatakse tavaliselt värvide, plastiku, paberi ja muude kaupade tootmisel. Krimmi titaanitehas eitas algselt õnnetusjuhtumi toimumist.

Augusti lõpus sõnas Aksjonov, et tootmist ei ole põhjust tehases lõpetada. Üleeile teatas ta – kaks nädalat hiljem –, et tehas sulgeb siiski uksed.

Aksjonovi sõnul on õhus tuvastatud kõrge vääveldioksiidi kontsentratsioon. Krimmi liider lisas, et Vene võimud asuvad juhtumit uurima.

Sergei Aksjonov kinnitas kohalikele, et kõik on korras.
Sergei Aksjonov kinnitas kohalikele, et kõik on korras. Foto: Sergei Malgavko / Sergei Malgavko/TASS

Juhtumi üks võimalikke põhjuseid on ettevõtte väävelhappe varude õhku paiskumine, mis võib olla tingitud suvekuumuse tõttu seda katva veekihi aurustumisest.

Hoidlasse on alustatud vee juurde pumpamist, kuid tegu on keerulise algatusega, sest Ukraina lõpetas pärast Vene anneksiooni poolsaare varustamise puhta joogiveega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles