Galerii: NATO küberkaitsekeskuses heisati USA ja Poola lipud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 17 heisati NATO küberkaitse kompetentsikeskuses Poola ja USA lipud, millega tähistatakse kahe riigi keskusega liitumist.

«Me olime väga rõõmsad kui Poola ja USA teatasid oma plaanidest keskusega liituda ning meil on väga hea meel, et mõlemad riigid on nüüd ametlikult keskuse liikmed,» sõnas keskuse direktor kolonel Ilmar Tamm. «See on selgeks märgiks sellest, et keskuse töö on NATO liikmetele oluline ning see näitab ka seda, et küberkaitse võtmeelemendiks on koostöö erinevate osapoolte vahel,» vahendas keskuse pressiesindaja Tamme sõnu.

«Küberkaitse on uus kriitiline nähtus, millega riigid peavad 21. sajandil oma kaitseplaneerimisel arvestama. Meie liitumine kompetentsikeskusega on suur samm edasi nii USA, Eesti kui NATO jaoks. Keskuse liikmena kavatseme me töötada koos oma partneritega selle nimel, et tugevdada keskust ja tagada, et selle panus jääks NATO strateegiliste eesmärkide keskseks,» märkis USA suursaadik Michael C. Polt.

USA kaitseminister Robert Gates avalikustas USA soovi keskusega liituda oma Eesti visiidi raames 2008. aastal.

Poola jaoks on keskusega liitumine riigi senise küberkaitsealase tegevuse loomulik jätk. «Me väärtustame riikidevahelist ja koordineeritud lähenemist küberruumi poolt loodud väljakutsetele. Meie ootustes on keskus kohaks, kus kõigi NATO liitlaste ühised pingutused viivad tõeliselt globaalse, tõhusa ja laiaulatusliku küberkaitse raamistiku loomisele,» sõnas Poola suursaadik Grzegorz M. Poznański.

Poola välisminister Radosław Sikorski teatas Poola plaanist keskusega liituda peale möödunud aasta detsembris toimunud kohtumist Eesti väliminister Urmas Paetiga.

Koos Poola ja USAga on keskusel nüüd kümme liikmesriiki, mis osalevad keskuse igapäevatöös ja juhtimises. Liikmesriigid saadavad keskusesse tööle oma riigi eksperdid ja teadlased, samuti osalevad nad keskuse tööplaani koostamisel ning panustavad keskuse eelarvesse. Lisaks Poolale ja USA-le on keskuse liikmeteks Eesti, Läti, Leedu, Saksamaa, Ungari, Itaalia, Slovakkia ja Hispaania.

2008. aastal asutatud NATO küberkaitse kompetentsikeskus on Tallinnas asuv rahvusvaheline sõjaline organisatsioon, mille missiooniks on parendada NATO liikmesriikide ja keskuse partnerite suutlikkust, koostööd ja infovahetust küberkaitse teemadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles