Kesk-Euroopa on hädas migrandivastaste paramilitaarsete üksustega (30)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sloveenia paremäärmuslik poliitik Andrej Sisko koos paramilitaarse üksusega Stajerska Valvurid.
Sloveenia paremäärmuslik poliitik Andrej Sisko koos paramilitaarse üksusega Stajerska Valvurid. Foto: facebook.com

Tšehhi ja Sloveenia võimud on väljendanud muret migrandivastaste paramilitaarsete üksuste tekkimise pärast, millel on kohati ka poliitikute ja politsei toetus.

Tšehhi luureteenistus BIS kirjutas väljaande Mlada Fronta Dnesi nähtud siseraportis probleemidest seoses rühmitusega Riiklikud Kodukaitsjad.

«Osad sellest rühmitusest on hakanud võtma üle relvajõudude positsiooni. Kuna mõned selle liikmetest on tugevalt ksenofoobsed, rassistlikud ja eiravad täielikult Tšehhi sise- ja välispoliitikat, võib see kujutada märkimisväärset julgeolekuriski,» seisis BIS-i raportis.

Riiklikud Kodukaitsjad, millel on ligi 2500 liiget 90 osakonnas, patrullivad väikelinnade tänavatel otsides ebaregulaarseid migrante.

Rühmitusel on arvatavasti sidemed kohalike politseijõududega ning poliitiline toetus paremäärmuslikult Rahvusliku Demokraatia erakonnalt.

Tšehhi välisministeeriumi sõnul võib rühmituse tegevus viia vägivaldsete protestide tekkimiseni sarnaselt Saksamaal Chemnitzis puhkenud paremäärmuslaste ja vasakäärmuslaste meeleavaldustele.

Endine Tšehhi sõjaväeluure juht Andor Sandor märkis, et isegi kui rühmituse tegevus ei muutu vägivaldseks, mõjutab see tõenäoliselt siiski riigi poliitilist maastikku.

«Inimesed, kes usuvad, et riik ega Euroopa Liit ei suuda hakkama saada, võtavad enda perekonna ja vara kaitsmiseks asjad enda kätesse,» lausus Sandor.

Paar päeva varem tõmbas tähelepanu Sloveenia paremäärmusliku poliitiku Andrej Sisko sotsiaalmeediatrikk, milles poliitik postitas Facebooki video endast koos 70 automaatidega relvastatud maskis mehega.

Rühmitus nimega Stajerska Valvurid andsid videos vande kaitsta riigis avalikku korda. Kokku on rühmitusel üle riigi mitusada liidet.

«Me ei tee midagi valesti ja oleme isegi huvitatud koostööst politseiga,» sõnas Sisko. Tema erakond, migrandivastane Ühtse Sloveenia Liikumine, on lubanud kaitsta riigi etnilist identiteeti.

Lisaks Tšehhile ja Sloveeniale tõstab Slovakkias pead Kremli toetusega Ööhuntide motojõugu liikumine.

Kommentaarid (30)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles