Venemaa soovib Euraasia Liitu 2015. aastaks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult paremale: Valgevene president Aleksandr Lukašenka, Venemaa riigipea Dmitri Medvedev ja nende Kasahstani kolleeg Nursultan Nazarbajev.
Vasakult paremale: Valgevene president Aleksandr Lukašenka, Venemaa riigipea Dmitri Medvedev ja nende Kasahstani kolleeg Nursultan Nazarbajev. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi sõnul võidakse Venemaa peaministri Vladimir Putini poolt välja pakutud Euraasia Liit asutada juba 2015. aastal.

«Ärgem rutakem asjadest ette, ärgem kaotagem pead. Kui me saame, siis liigume kiiremini,» ütles RIA Novosti vahendusel Medvedev, kelle sõnul on säärase liidu loomiseks vajalik täita eeldused, täpsustamata, milles need eeldused täpsemalt seisnevad.

«Me tegime väga olulise sammu Euraasia majandusliidu loomise suunas. Kahtlemata on see meie riikide tuleviku jaoks otsustav,» lisas Medvedev, kelle sõnul on lisaks Kasahstanile ja Valgevenele veel mitmed naaberriigid, kuid ka Sõltumatute Rahvaste Ühendus (SRÜ) ja Euraasia Majandusühendus (EurAsEC) näidanud üles huvi majandusliidu vastu.

«Elu on meile näidanud, et meie mitmekülgne koostöö on suur vastastikune ressurss,» lisas Medvedev, kes tõi positiivse näitena esile ka Euroopa Liitu, nimetades seda väga edukaks.

Vastava avalduse tegi Medvedev pärast kohtumist oma Valgevene kolleegi Aleksandr Lukašenka ja Kasahstani ametivenna Nursultan Nazarbajeviga, kellega lepiti kokku ka selles, et liidu peakorter hakkab asuma Moskvas.

Sellele vaatamata kinnitasid nii Lukašenka kui ka Nazarbajev, et Venemaa eestvedamisel loodav ühendus ei tähenda nende jaoks suveräänsuse kaotust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles