Lukašenka: liitriigi ideest võidakse loobuda

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Lukašenka.
Aleksandr Lukašenka. Foto: SCANPIX

Valgevene riigipea Aleksandr Lukašenka sõnul võib Euraasia Liidu loomine tähendada seda, et Valgevene ja Venemaa liitriigi idee kantakse maha.

Täna koos oma Vene ja Kasahstani kolleegiga valitsustevahelise Euraasia majanduskomisjoni loomise kokkuleppe allkirjastanud Lukašenka sõnul seab loodav Euraasia Liit Venemaa ja Valgevene liitriigi vajalikkuse kahtluse alla, vahendas RIA Novosti.

Venemaa endise riigipea Vladimir Putini esimese presidendi ametiaja jooksul oli Valgevene-Vene ühisriik päevakorral äärmiselt tõsiselt. Mitu korda aastas kogunes ka niinimetatud kõrgem riiginõukogu, kuhu kuulusid mõlema riigi riigipead, valitsusjuhid ja parlamendi spiikrid.

Kuigi riigid arutasid ühise põhiseaduse võimalikkust ja ühisvaluuta kasutuselevõtuga seonduvaid küsimusi, pole ühisriigini jõutud ning projekt on jäänud toppama.

Ka tõi Valgevene riigipea välja selle, et Euraasia Liit aitaks ära hoida kaubandustülisid sinna kuuluvate riikide vahel. «Peamine on see, et osa meie konfliktidest ja arusaamatustest kaob,» täpsustas Lukašenka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles