VG: Norra massimõrvari rünnak saarel osutus varuplaaniks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oslo kohtu istungitesaal nr 828, kus  ohvrite lähedased nägid massimõrvad üles tunnistanud Anders Behring Breivikit 14. novembril oma silmaga.
Oslo kohtu istungitesaal nr 828, kus ohvrite lähedased nägid massimõrvad üles tunnistanud Anders Behring Breivikit 14. novembril oma silmaga. Foto: SCANPIX

Norra massimõrvad omaks võtnud Anders Behring Breiviki kavatsustest on avalikkuse ette jõudnud uusi detaile.

Ta plaanis Utøya saarel vangistada ja tappa Norra tipppoliitikuid, vahendas YLE. Rünnak saarele oli varuplaan, kuna peaministri mõrvamine oli eelnevalt ebaõnnestunud, kirjutab Verdens Gang.

Ajalehe andmetel plaanis Breivik purustada täielikult peaministri bürooks olnud valitsushoone. Kui mees aga pärast plahvatust kuulis raadiost, et hoone päris kokku ei kukkunud, võttis ta kasutusele varuplaani, milleks oli rünnak noortelaagrile.

Saarel tahtis ta võtta vangi sotsialistide silmapaistvamaid tegelasi, nagu näiteks endist peaministrit Gro Harlem Brundtlandi, välisministrit Jonas Gahr Støret ja Tööpartei noorteorganisatsiooni esimeest Eskil Pederseni.

Breivik oli valmistanud ette kõne, mida ta plaanis lugeda videokaamera ees ajal, mil pussitab oma ohvreid.

Lisaks igasugustele muudele abivahenditele olid mehel ohvrite jaoks kaasas näiteks käerauad, kirjutab VG.

Brundtland ja Støre saarel ei viibinud. Pedersen pääses vigastusteta.

VG andmetel plaanis Breivik süüdata hoone, kuhu suur hulk noori oli varjule läinud ja lasta seejärel maha kõik, kes majast põgeneda püüavad. Ta oli selleks kaasa võtnud kaheksa liitrit diislikütust.

Põletamissoov kadus, kuna Breivik oli unustanud tikud maha. See ilmselt päästis ka hoonesse varjunud 47 noore elu.

Breiviki eeluurimisvangistuse aega pikendati eelmisel nädalal tosina nädala võrra 6. veebruarini 2012.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles