Naftalaik Brasiilia lähistel ähvardab vaalu ja delfiine

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftalaik Brasiilia lähistel.
Naftalaik Brasiilia lähistel. Foto: SCANPIX

Brasiilia suurlinnast Rio de Janeirost 370 kilomeetri kaugusel asuvast puurtornist on Atlandi ookeani lekkinud naftat, mis ohustab teiste seas ka vaalu ja delfiine.

Reostuslaik on veninud 18 kilomeetri pikkuseks. Selle suuruse kohta levivad aga erinevad andmed, vahendas AP.

Brasiilia keskkonnaameti kinnitusel on firmale Chevron kuuluvast puurtornist lekkinud merre enam kui 2600 barrelit naftat. Ametnike väitel sai leke alguse 8. novembril ja kõige «hullematel» aegadel on merre voolanud koguni 330 barrelit päevas.

Greenpeace’i andmed on veelgi süngemad, kuna organisatsiooni väitel voolab merre päevas juba ainuüksi 3700 barrelit.

Chevroni väitel on merre pääsenud maksimaalselt 650 barrelit naftat.

Pumpamistööde eest vastutab firma Transocean, mis on ka Deepwater Horizoni naftaplatvormi omanikuks. Naftafirma BP rentis kõnealust platvormi Mehhiko lahel, kui eelmisel aastal juhtus seal Ameerika Ühendriikide ajaloo tõsiseim naftakatastroof.

Brasiilia politsei keskkonnakuritegude osakond uurib juhtunut ja teeb kindlaks firma, kes peab õnnetuse eest vastutama.

Merre voolanud naftat püüab kokku koguda paarkümmend laeva.

Reostus mõjutab tõsiselt sealset loodust. Rio de Janeiro osariigi keskkonnaministri Carlos Minci sõnul liiguvad vaalad praegusel ajal põhjast lõunasse ja seda just läbi reostatud piirkonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles