NYT: Skripal tegi tõenäoliselt koostööd ka Hispaania luurega (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Skripal.
Sergei Skripal. Foto: JURI SENATOROV / AFP / SCANPIX

Inglismaal toimunud närvimürgirünnaku sihtmärk Sergei Skripal näis tegevat koostööd Hispaania luureametnikega, kes on hädas riigis tegutsevate Vene organiseeritud kuritegevuse liikmetega, kirjutas leht New York Times.

Lugu põhineb ühe kõrge Hispaania valitsusametnikust allika ja Hispaania julgeolekuametkondi jälgiva autori Fernando Rueda ütlustel.

Euroopa ametnikest allikad ütlesid varasemalt, et Skripal reisis 2012. aastal Tšehhi ja 2016. aastal Tallinnasse. Seal kohtus ta kohalike luureametnikega ning jagas neile teadmisi Vene luure töövõtetest ja võimalik et ka infot, mis panustas Vene luurajate avastamisse, ütlesid Euroopa ametnikud tollal.

Nüüd aga näib, et Skripal oli aktiivne ka Hispaanias. See on veel üks sarnasus tema ja 2006. aastal radioaktiivse polooniumi mürgistuse tagajärjel Londonis surnud endise Vene luuraja Aleksandr Litvinenko vahel.

Hispaania võimud tunnistavad, et värbasid Litvinenko oma võitlusesse Vene organiseeritud kuritegevuse liikmete vastu, kellest osad on seotud Kremliga.

Skripalil on Hispaaniaga pikk ajalugu. 1990. aastate keskel, kui ta oli Vene sõjaväeluures (GRU) polkovnik, töötas ta Madridis Vene saatkonna sõjalise atašeena.

Seal värbasid Briti luureteenistused ta oma spiooniks ning sealt said alguse arengud, mis päädisid tema vahistamisega Venemaal 2004. aastal. Ta vabastati 2010. aastal luurajate vahetusega ning samal aastal asus ta elama Inglismaale.

Viimastel aastatel aga naasis Skripal Hispaaniasse, kus kohtus mitmel korral riigi luureameti CNI ametnikega. Kohtumiste sisu ja täpne toimumisaeg on salastatud, ütlesid allikas ja Rueda.

Rueda info põhineb vestlustel Hispaania luureametnikega, kirjutas Times. Korduvaid visiite kinnitas ka ametisolev kõrge valitsusametnik.

Endiste riigiametnike sõnul võis Skripal olla Hispaania luurajatele eriti kasulik võitluses Vene organiseeritud kuritegevusega.

«Meil oli algusest peale suur probleem,» ütles üks endine Hispaania politseiülem. «Me eirasime Venemaa fenomeni ja selle organiseeritud kuritegevust. Me ei teadnud, kuidas nad tegutsevad.»

«Skripal, Litvinenko – nad andsid reaalsusest täpsema pildi,» lisas ta.

Litvinenko oli ekspert Vene organiseeritud kuritegevuse vallas ja ta põgenes Inglismaale pärast seda, kui tal tekkis tüli Vene presidendi Vladimir Putini ja julgeolekuameti FSB juhtkonnaga.

Litvinenko surma uurimise käigus väitis tema advokaat, et Litvinenko oli Hispaania luureameti palgal ja kavatses reisida Hispaaniasse, et anda üle tõendid Kremli võimalikest sidemetest Vene organiseeritud kuritegevuse liikmetega. Ta tapeti enne reisi toimumist.

Ametnikud keeldusid ütlemast, kas Skripal tegi Hispaania heaks midagi sarnast või andis Hispaania luurajatele vaid loenguid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles