USA: Süüria võib Idlibis keemiarelva ette valmistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idlibi poiss proovib isevalmistatud gaasimaski.
Idlibi poiss proovib isevalmistatud gaasimaski. Foto: KHALIL ASHAWI / REUTERS / SCANPIX

Süürias viibiva USA eriesindaja sõnul on küllaga tõendeid, et Süüria režiim valmistab riigi loodeosas Idlibis ette keemiarelva.

«Ma olen väga kindel, et meil on väga, väga head alused neid hoiatusi teha,» sõnas Jim Jeffrey, kes määratati 17. augustil Süüria läbirääkimiste eriesindajaks. «Paljud tõendid viitavad sellele, et keemiarelvasid valmistatakse ette.»

Washington on väljastanud Süüria valitsusele tugeva hoiatuse keemiarelvade kasutamise osas. Jeffrey sõnul tooks igasugune Süüria ja Vene vägede lahingutegevus või keemiarelvade kasutamine kaasa suure põgenikelaine Türgi kaguossa või Türgi kontrollitavatele Süüria aladele.

Süüria president Bashar al-Assad on koondanud oma väed ja liitlasjõud riigi loodeosa rindejoonele ning ka Vene lennukid on ühinenud seal mässuliste vastaste pommirünnakutega.

See tegevus võib viidata suurema rünnaku ettevalmistamisele. Kardetakse, et rünnak võib tuua kaasa seitsmeaastases sõjas seninägematu humanitaarkatastroofi.

Tänavakaubandus Idlibi linnas.
Tänavakaubandus Idlibi linnas. Foto: ZEIN AL RIFAI / AFP

Mõnede mässuliste rühmituste toetaja Türgi on pidanud Süüriaga mitu vooru kõnelusi Idlibi pealetungi ärahoidmiseks. Läbirääkimisi on peetud ka Venemaaga.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles, et Idlibis on lahti rullumas väga halastamatu protsess, ja hoiatas, et äge sõjategevus võib vallandada põgenikelaine.

«Seal elab 3,5 miljonit inimest. Jumal hoidku, see on taas Türgi, kuhu need inimesed katastroofi korral põgenevad,» hoiatas president.

Mässuliste kantsi Idlibi tuleviku võib määrata tänane kohtumine Teherenis, kus osalevad Venemaa, Iraani ja Türgi riigipead.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles