Rootsi on valimiste eel libauudiste rünnaku all (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Twitteri ja Facebooki ikoonid Rootsi lipu ees.
Twitteri ja Facebooki ikoonid Rootsi lipu ees. Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Eile avaldatud Oxfordi ülikooli raportist selgub, et rootslased on sattunud enne pühapäevaseid parlamendivalimisi massilise libauudiste rünnaku ohvriks, millest paljud levitavad meelega valeväiteid teemadel nagu migratsioon ja islam.

Oxfordi internetiuuringute instituudi kuue lehekülje pikkune raport kaardistas 2018. aasta Rootsi üldvalimiste kajastamist Twitteris ning selgus, et iga kolmas Rootsi poliitika kohta jagatud artikkel oli libauudis.

Uurijate sõnul levitasid artiklite autorid tahtlikult valeinformatsiooni poliitika, majanduse ja kultuuri valdkondade kohta ning sisaldasid mitmesugust ekstremistlikku, sensatsioonilist või vandenõumaterjali.

Teadlaste sõnul oli Rootsi kohta levitatavate libauudiste arv kõrgem kõigist vaatluse all olnud Euroopa riikidest, tulles teisele kohale Ameerika Ühendriikide valimiste järel.

Uuringus vaadeldi ligi 275 000 säutsu, mis olid avaldatud selle aasta 8. ja 17. augusti vahel.

Reutersi andmetel olid kõige suuremad libauudiste levitajad väljaanded Samhällsnytt, Nyheter Idag ja Fria Tider, mis kuuluvad Rootsi paremäärmusliku erakonna Rootsi Demokraadid endistele liikmetele.

Kõigi kolme veebilehe lugudest enam kui 85 protsenti sisaldasid valeväiteid immigratsiooni ja islami teemadel.

Uuringut juhtinud teadlaste sõnul jäljendasid väljaanded suuremate peavooluväljaannete välimust ja toimimist, muutes inimestel keeruliseks neid libauudiste alla liigitada.

Samas ei leidnud uurijad erilist märki välisriikide seotusest libauudiste levitamisega, näiteks Venemaa allikad moodustasid kogu jagatud uudiste hulgast vähem kui ühe protsendi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles