USA ja Suurbritannia võitlevad naiste suguelundite moonutamise vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia tüdruk enne traditsioonilisele ümberlõikamise tseremooniale minekut.
Indoneesia tüdruk enne traditsioonilisele ümberlõikamise tseremooniale minekut. Foto: BAY ISMOYO / AFP / SCANPIX

USA ja Briti võimud teatasid täna koostöö alustamisest võitluseks naiste suguelundite moonutamise vastu.

Kahe riigi politsei- ja piirivalveametid allkirjastasid leppe naiste suguelundite moonutamist puudutava teabe jagamise kohta, et hõlbustada süüdlaste tuvastamist.

Koostöö raames on kavas ühiskampaaniad Londoni ja New Yorgi lennujaamades, et viia üldsuse teadvusse miljonite maailma tüdrukute ja naiste füüsilist ja vaimset tervist ohustav praktika.

Viimase nädala jooksul on sihikule võetud suured transiidikeskused nagu Heathrow ja JKF lennujaam ning Eurostari raudteejaamad. Lisaks pöörduti inimeste poole, kes tulevad riikidest, kus praktika on levinud, ja julgustati neid probleemidest teada andma.

Naiste väliste suguelundite osaline või täielik moonutamine kultuurilistel või mittemeditsiinilistel põhjustel, mida nimetatakse vahel ka naiste ümberlõikamiseks, on levinud komme rohkem kui 20 Aafrika riigis ning mõnedes Lähis-Ida ja Aasia piirkondades.

Komme on jõudnud sisserändajatega ka Euroopa ja USA pagulas- ja immigrantide kogukondadesse. Sageli viiakse tüdrukud avastamise hirmus protseduuriks koolivaheajal välismaale.

«See ei toimu ainult Aafrikas ja Aasias. On fakt, et ümberlõikamine toimub ka USA-s, toimub siin Suurbritannias ja seda tehakse meie tüdrukutega, kui nad välismaale sõidavad,» ütles USA Londoni saatkonna asjur Lew Lukens. «Suures osas Ühendriikidest on see tänini seaduslik ja Ühendriikides on pool miljonit ohvrit.»

USA immigratsiooni- ja tolliameti inimõigusrikkumiste uurimise juht Mark Shaffer ütles, et ametlikel andmetel tõusis naiste genitaalide moondamise juhtumite arv 1990. aastast 2016. aastani üle 300 protsenti, ulatudes 500 000 juhtumini.

Föderaaltasandil on protseduur USA-s seadusevastane, kuid 26 osariigis ei ole seda keelatud. Suurbritannias on protseduuri läbiviimine ja sellele kaasaaitamine kuritegu isegi kui ohver selleks välismaale viiakse. Karistus ulatub kuni 14-aastase vangistuseni.

Süüdlasi leida ja karistada on aga väga keeruline, sest asjast ei räägita avalikult ja sund protseduuri läbi viia tuleb tihti perekonnaliikmetelt.

ÜRO peasekretär António Guterres ütles aasta algul, et seda naiste ja tüdrukute jõhkrat inimõiguste rikkumist on kogenud üle 200 miljoni naise ja tüdruku kolmel mandril 30 riigis.

ÜRO rahvastikufondi hinnangul teeb igal aastal protseduuri läbi 3,9 miljonit tüdrukut. Rahvastiku juurdekasvu arvestades tõuseb nende arv 2030. aastaks 4,6 miljonini, kui midagi ette ei võeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles