Barnier on vastu Briti Brexiti-plaani võtmeelementidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier.
Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier. Foto: Niall Carson / PA Wire/PA Images / Scanpix

Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier hoiatas, et kaks võtmeelementi Suurbritannia Brexiti-järgse kaubanduse kavas ei ole vastuvõetavad, ilmnes tema täna avaldatud ütlustest parlamendikomisjonile.

Varem sel nädalal peetud komisjoni istungi protokoll on vastuolus Euroopa-meelse opositsioonisaadiku varasema väitega, mille kohaselt oli Barnier nimetanud kogu brittide ettepanekut surnuks.

Barnier ütles selgelt välja, et EL ei nõustu Londoni ettepanekutega tollikorralduse ning EL-i ja Ühendkuningriigi ühtsete reeglite kohta kaupade osas, mille eesmärgiks on lihtsustada poolte kaubavahetust pärast Brexitit.

Nad seavad kahtluse alla meie ühisturu kogu terviklikkuse .... see ei tule absoluutselt kõne allagi, lausus ta Briti parlamendi alamkoja Brexiti-komisjonile esmaspäeval Brüsselis.

Tema kommentaarid julgustavad peaminister Theresa May pehme Brexiti kava kriitikuid, kelle sõnul on katse jääda EL-i lähedale, katkestades samal ajal mõned sidemed variantidest halvim.

Kavale on vastu nii Brexiti vastased kui pooldajad May enda konservatiivsest parteist, teiste seas endised ministrid David Davis ja Boris Johnson.

Suurbritannia loodab enne blokist lahkumist tuleva aasta märtsis kokku leppida lahutuse võtmeküsimustes ning visandada ka tulevased kaubandussuhted EL-iga.

Barnier sõnul on lahutuses 80 protsendi ulatuses kokku lepitud, kuid hoiatas riskide eest juhul, kui õnnest üksmeelele jõuda piiris Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahel.

Mõlemad pooled on tõotanud vältida piirkontrolli taaskehtestamist, mis võiks ohustada piirkonna habrast rahu, kuid on eri arvamusel, kuidas seda saavutada.

EL on pannud ette, et kuni probleemi ei ole uue kaubandusleppega lahendatud, jääks Põhja-Iiri seotuks EL-iga. Londoni sõnul lõhestaks see tema territooriumi.

Barnier ütles, et loodab lahutusleppe sõlmida kui mitte oktoobrikuiseks EL-i tippkohtumiseks, siis vähemalt novembri alguseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles