Venemaa: Suurbritannia süüdistused on tülgastav hüsteeria (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa suursaadik ÜROs Vassili Nebenzia.
Venemaa suursaadik ÜROs Vassili Nebenzia. Foto: Brendan McDermid / Reuters / Scanpix

Venemaa saadik ÜROs heidab Suurbritanniale ette, et nad on Skripalide rünnaku tõenditena esitanud põhjendamatu ja valetava faktikokteili. 

Venemaa sõnul ei tee Ühendkuningriik nendega juhtunu asjaolude uurimisel koostööd vaid ühel põhjusel: et vallandada tülgastav venevastane hüsteeria ja kaasata sellesse teisi riike.

Eile ütles Venemaa suursaadik Vassili Nebenzia ÜRO Julgeolekunõukogus, et Briti võimude väited Vene sõjaväeluure GRU seotusest rünnakuga on tühjast õhust välja mõeldud ja täis vastukäivusi.  Nebenzia sõnul ei ole brittidel mingeid tõendeid, et Venemaa vastutaks Salisbury [rünnaku] eest. Samuti polevat neil juhtunust selget arusaamagi. 

«Venemaa jaoks on ainsaks küsimuseks, millise nükke London leiutab, et vältida tõsiseltvõetava, mitte poliitiliselt motiveeritud juurdluse läbiviimist,» ütles Nebenzia. 

Eelnevalt oli juhtunu asjaolusid tutvustanud Ühendkuningriigi suursaadik Karen Pierce heitnud Venemaale ette, et nad mängisid Lõuna-Inglismaa linnakese inimeste eludega täringuid. Saadiku sõnul ei ole Venemaa suutnud täita kohustust keelustada keemiliste relvade kasutamine.

Ühendkuningriigi suursaadik Karen Pierce.
Ühendkuningriigi suursaadik Karen Pierce. Foto: Spencer Platt / AFP

Pierce'i sõnul peab rahvusvaheline kogukond võtma ette edasisi samme, et kaitsta inimesi keemiliste relvade ja vaenulike välismaiste sekkumiste ohu eest.

«Meie ja liitlased mõtleme, kuidas tagasi lükata sellist Venemaa tegevust, mis ei ole mitte ainult pahatahtlik, vaid ka hooletu,» ütles suursaadik, kelle arvamusel on Venemaa käitumise probleem laiem kui ainult Salisburys juhtunu.

Ta lisas juurde, et Suurbritannia kutsub üles tugevdama keemiliste relvade konventsiooni järelevalveagentuuride võimekust. Samuti peab tema hinnangul tõmbama tähelepanu riigiagentuuride tegevusele, mis õõnestavad õigusnormide täitmist. Pierce ärgitas kasutama sanktsioone ja teisi meetmeid, mis aitavad vähendada ohtu meie ühiskondadele.

USA, Saksamaa, Prantsusmaa ja Kanada avaldasid Julgeolekunõukogus toetust Suurbritannia esitatud väidetele kui kindlatele süüdistustele. Märgiliselt jäi Euroopa riikidest kõrvale Itaalia, millel on Venemaaga märksa soojemad suhted kui teistel riikidel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles