Kaitseminister: Vene satelliit üritas kuulata pealt Prantsuse sidesatelliiti (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliit. Pilt on illustreeriv.
Satelliit. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Vene tehiskaaslane üritas eelmisel aastal luurata Prantsuse sõjaväe sidesatelliidi järgi, teatas Prantsuse kaitseminister Florence Parly reedel.

Vene satelliit Olimp-K (Lutš) tuli Prantsuse-Itaalia satelliidile Athena-Fidus «natuke liiga lähedale», sõnas Parly Toulouse'is Prantsuse kosmoseuuringute keskuses (CNES).

«See tuli nii lähedale, et me võisime ette kujutada, et ta tahab meie sidepidamist pealt kuulata. Oma naabrite pealtkuulamine ei ole mitte üksnes ebasõbralik, vaid see on spionaažiakt,» lausus kaitseminister.

Parly sõnul rakendasid Prantsuse ametnikud «kohaseid meetmeid», jätkasid Vene satelliidi jälgimist ka pärast selle lahkumist ning nägid, kuidas see püüdis ka teiste sihtmärkide lähedal manööverdada.

USA süüdistas augustis Venemaad satelliidivastaste relvade väljatöötamises ning mainis Vene «kosmoseobjekti väga ebanormaalset käitumist» mullu oktoobris. Washington lükkas ühtlasi tagasi Venemaa ja Hiina väljapakutud lepingu võidurelvastumise ärahoidmiseks kosmoses, nimetades seda «õõnsaks ja silmakirjalikuks».

«Me oleme hästi teadlikud, et teisedki kosmose vallas suured toimijad püüavad saata orbiidile huviäratavaid objekte, eksperimenteerides potentsiaalsete ründevõimekustega ja viies läbi manöövreid, mis ei jäta nende agressiivsete kavatsuste kohta mingit kahtlust,» sõnas Prantsuse kaitseminister.

Prantsuse president Emmanuel Macron on lubanud töötada riigi jaoks välja «kosmosekaitse strateegia». Parly sõnul peab valitsus reageerima, sest vastasel juhul «sattuvad löögi alla side, sõjalised õppused ja meie igapäevatoimingud».

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles