ÜRO erisaadik: džihadistid lahkugu Idlibi asustatud aladelt (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast pommitamist Idlibi provintsis. Foto on illustratiivne.
Pärast pommitamist Idlibi provintsis. Foto on illustratiivne. Foto: AFP/SCANPIX

ÜRO eriesindaja Süürias Staffan de Mistura esitas reedel plaani veresauna ärahoidmiseks Idlibi provintsis, mida ähvardab valitsusvägede pealetung, pakkudes välja terrorivõrgustikuga Al-Qaeda seotud võitlejate lahkumise linnadest ja teistest tsiviilisikutega asustatud aladelt.

ÜRO on hoiatanud humanitaarkatastroofi eest, kui Süüria väed alustavad Venemaa ja Iraani toetusel viimasele veel mässuliste käes olevale provintsile täiemahulist pealetungi.

Venemaa on juba alustanud mässuliste käes olevate positsioonide pommitamist Idlibis.

De Mistura kutsus ÜRO Julgeolekunõukogu ees esinedes avama evakuatsioonikoridore tsiviilisikute vabatahtlikuks lahkumiseks sõjatsoonist ÜRO jälgimise all.

Julgeolekunõukogu kogunes Idlibi olukorda arutama ajal, kui Süüria mässulisi toetava Türgi ning Süüria režiimi liitlaste Iraani ja Venemaa liidrite tippkohtumisel Teheranis tulid ilmsiks tõsised erimeelsused Idlibi saatuse üle.

De Mistura tegi ettepaneku esitada tähtaeg kõigile võitlejatele - eriti aga Al-Qaeda seotud Al-Nusra Rindele - asustatud aladelt taganemiseks tingimusel, et selle perioodi vältel sõjalisi rünnakuid ei korraldata.

«Eriti kehtib see Al-Nusra kohta, mida peaksid teavitama tagajariigid, eriti Türgi, kellel on endiselt võime saata sõnumeid,» lausus erisaadik.

Üks anonüümsust palunud julgeolekunõukogu diplomaat avaldas ettepaneku üle skepsist, öeldes, et on ebaselge, kuhu mässulised läheksid ja kas Süüria režiimi õnnestub veenda pealetungi peatama.

Vene saadik Vassili Nebenzja ütles julgeolekunõukogule, et Idlibis tegutseb 40-45 relvarühmituse koosseisus umbes 50 000 inimest, kellest 16 000 võitlevad Al-Nusra ja 11 300 teiste džihaadirühmituste ridades.

Nebenzja sõnul on Süüria tsiviilisikud kurnatud äärmuslaste türanniast Idlibis ning Al-Qaedaga seotud rühmitused on «õiguspärased sihtmärgid likvideerimiseks».

Suurbritannia meenutas, et tsiviilisikute ründamine võrdub sõjakuriteoga ja hoiatas, et Süüria presidendile Bashar al-Assadile alluvad komandörid ja üksused võetakse vastutusele mis tahes rikkumiste eest Idlibis.

«Idlibis on rohkem imikuid kui terroriste,» sõnas Briti saadik Karen Pierce. «Ma arvan, et see peaks andma sõjategevuses osalejatele alust järele mõelda.»

«Kui Assad, Venemaa ja Iraan jätkavad, ootavad neid kohutavad tagajärjed,» hoiatas USA suursaadik Nikki Haley, kelle Prantsuse kolleeg François Delattre ütles, et Süüria on taas kord «kuristiku veerel».

De Mistura peab järgmisel nädalal Genfis kõnelusi Astana protsessi vedava kolme nn Süüria rahuprotsessi tagajariigi - Venemaa, Iraani ja Türgi esindajatega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles