Madrid lubas kaitsta sõjalaevade lepet Saudi Araabiaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Madrid kavatseb «kaitsta» sõjalaevade ehitus- ja müügilepingut Saudi Araabiaga hoolimata sellest, et Hispaania sotsialistlik valitsus oli eelnevalt blokeerinud 400 pommi müümise Ar-Riyadile.

Valitsus teatas teisipäeval, et tühistas 2015. aastal sõlmitud leppe 400 laserjuhitava pommi müümiseks Saudi Araabiale, mis juhib Jeemenis sõdivat koalitsiooni.

Augustis sai Jeemenis Saudi koalitsiooni õhulöögis bussile surma 40 last. Rünnak pälvis rahvusvahelise hukkamõistu ja ÜRO Julgeolekunõukogu nõudis «usutavat ja läbipaistvat» uurimist.

Hispaania ajakirjanduse andmeil kavatseb Ar-Riyad nüüd tühistada 1,8 miljardi euro suuruse leppe viie sõjalaeva ehitamiseks.

Saudi Araabia riiklik kaitsetööstusfirma sõlmis Hispaania laevaehitusfirmaga Navantia kokkuleppe viie sõjalaeva ühiseks ehitamiseks, teatas Saudi meedia juulis. Firmaga Saudi Arabian Military Industries (SAMI) sõlmitud kokkulepe viie korveti Avanta 2200 projekteerimiseks ja ehitamiseks nägi ette alustada töid sügisel.

«Valitsus teeb tööd, et säilitada Saudi Araabiaga häid suhteid ning kaitsta lepinguid viie korveti ehitamiseks Navantia laevatehases,» ütles Hispaania valitsuse pressiesindaja Isabel Celaá.

«See tähendab valitsuse rahvusvahelistest kohustustest kinnipidamist,» lisas ta. «Ma ei arva, et Saudi Araabiaga oleks diplomaatilist kriisi,» ütles esindaja. Samas möönis Celaá «võimalikku lahknevust3 Ar-Riyadiga, mis tõenäoliselt lahendatakse.

Hispaania asekaubandusminister Xiana Méndez sõnas parlamendi kaitsekomisjonile, et valitsus «ei ohusta» sõjalaevade müüki. Ministrile teadaolevalt on leping jätkuvalt jõus.

Saudi Araabia juhitud sõjaline koalitsioon sekkus valitsusvägede poolel Jeemeni relvakonflikti 2015. aasta märtsis. Konfliktis on hukkunud ligi 10 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles