USA saadab lähiaastatel Saksamaale 1500 lisasõdurit (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväekopterid Apache Euroopas õppusel.
USA sõjaväekopterid Apache Euroopas õppusel. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

USA-Saksa

USA maavägi teatas reedel, et toob lähiaastatel Saksamaale 1500 lisasõdurit hoolimata president Donald Trumpi korduvatest kaebustest, et NATO liitlasriigi kaitsekulutused on liiga madalad.

Ühendriikide lisasõdurid saabuvad Saksamaale hiljemalt 2020. aasta septembriks, et tugevdada praegust 33 000 mehelist USA maaväe kontingenti Euroopas.Maavägi nimetas otsust "märgiks meie jätkuvast pühendumusest NATO-le ja kollektiivsest otsustavusest toetada Euroopa julgeolekut."

USA suursaadik Saksamaal Richard Grenell ütles, et "ameeriklased on pühendunud transatlantilise liidu tugevdamisele ja president Trumpi lubadus suurendada Ühendriikide kaitsevõimet tähendab, et allianss on praegu tugevam".

Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen nimetas USA lisasõdurite riiki saatmist "teretulnud märgiks transatlantiliste suhete elujõulisusest" ja "pühendumusest ühisele julgeolekule".

Trump on pikka aega kurtnud, et NATO Euroopa liikmesriigid ei maksa enda kaitse eest piisavalt, ja kritiseerinud teravaimalt just Saksamaad. Juulis NATO tippkohtumisel Brüsselis nimetas Trump Saksamaad "Venemaa pantvangiks", viidates kahe riigi sidemetele energeetikas ning gaasijuhtmeprojekti Nord Stream 2 elluviimisele.

NATO liikmesriigid leppisid 2014. aasta Walesi tippkohtumisel kokku liikuda aastaks 2024 eesmärgi suunas kulutada kaitsele kaks protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP). Euroopa suurim majandus Saksamaa kulutab kaitsele USA 3,5 protsendiga vaid 1,2 protsenti SKP-st.

USA maavägi Euroopas teatas avalduses, et otsus muuta vägede struktuuri tulenes laiemast 2017. aasta direktiivist tugevdada oma ridu.

"Ajal, kui USA maavägi kasvab, langeb tähtis osa sellest kasvust Euroopale hetkel, kui missioon kaitsta NATO liitlasi ja heidutada agressiooni on jätkuvalt prioriteet," seisis avalduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles