Kahe Korea saadikud palusid ÜRO-l levitada Panmunjomi deklaratsiooni

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja Lõuna-Korea president Moon Jae-in 27. aprillil Panmunjomi piirikülas.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja Lõuna-Korea president Moon Jae-in 27. aprillil Panmunjomi piirikülas. Foto: Reuters/AP/Scanpix

Korea

Põhja- ja Lõuna-Korea palusid reedel ÜRO-l levitada liikmesriikide seas rahudeklaratsiooni, mille liidrid Kim Jong-un ja Moon Jae-in aprillis allkirjastasid ning mis kutsub eemaldama tuumarelvi Korea poolsaarelt ja töötama Korea sõja ametliku lõpetamise nimel.

Põhja-Korea esindus ÜRO juures teatas, et kahe Korea suursaadikud saatsid kirja maailmaorganisatsiooni peasekretärile António Guterresile ja peaassamblee eesistujale Miroslav Lajčákile, taotledes neilt "Panmunjomi deklaratsiooni rahust, õitsengust ja Korea poolsaare taasühinemisest" levitamist ametliku ÜRO dokumendina.

Maailmaorganisatsiooni pressiesindaja asetäitja Farhan Haq ütles, et kiri on kätte saadud ja seda menetletakse.

Kim ja Moon allkirjastasid 27. aprillil ajaloolisel tippkohtumisel Panmunjomi deklaratsiooni, lubades teha koostööd Korea poolsaare täielikult tuumavabaks muutmiseks. Nad seadsid eesmärgiks ka jõuda selle aasta lõpuks rahuleppeni ning pidada selle eesmärgi saavutamiseks kõnelusi USA ja Hiinaga. Lisaks lubasid Lõuna-Korea president ja Põhja-Korea liider lõpetada igasugused vaenulikud aktid "merel, maismaal ja õhus".

Põhja-Korea teatel näitab palve levitada dokumenti ÜRO 193 liikme seas "Põhja- ja Lõuna-Korea täit otsustavust jätkata kõrvalekaldumatult Põhja-Lõuna sidemete edendamist" ja seda, et Soul ja Pyongyang on "sisenenud lõplikult uuele rahu, leppimise ja koostöö orbiidile".

Kõigi ÜRO liikmesriikide aktiivne toetus deklaratsiooni elluviimisele annaks "suurt julgustust dramaatilistele muutustele pingete leevenemise ja rahu suunas Korea poolsaarel", teatas stalinistliku riigi esindus ÜRO-s.

Kolmapäeval Pyongyangis Kimiga kohtunud Lõuna-Korea riikliku julgeoleku nõunik Chung Eui-yong ütles neljapäeval, et Moon ja Kim peavad kolmanda tippkohtumise 18.-20. septembrini Pyongyangis ning Põhja-Korea liider kinnitas pühendumist Korea poolsaare tuumavabaks muutmisele.

Kim ja Moon on tänavu kohtunud kahel korral - aprilli lõpus ja mai lõpus kaht riiki lahutavas demilitariseeritud tsoonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles