USA peatab abi palestiinlasi teenindavatele haiglatele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeruusalemm.
Jeruusalemm. Foto: SCANPIX

Ühendriigid kavatsevad peatada 25 miljoni dollari ulatuses abi kuuele haiglale, mis teenindavad peamiselt Jeruusalemma palestiinlasi, kinnitas laupäeval välisministeerium.

Ministeeriumi sõnul lähtuti otsuse tegemisel presidendi korraldusest vaadata ümber abi Palestiina Omavalitsusele ning Läänekaldal ja Gazas, «et tagada raha kulutamine vastavalt USA rahvuslikele huvidele ning tasuvus maksumaksjale».

«Ümbervaatamise tulemusena .... suuname algselt Ida-Jeruusalemma haiglavõrgule kavandatud 25 miljonit dollarit ümber. See raha läheb esmatähtsatele projektidele mujal.»

Palestiinlased reageerisid vihaselt.

«See ei ole rahu ehitamise valem, see on täiesti ebainimlik ja ebamoraalne samm, mis lähtub Iisraeli paremtiiva narratiivist võtta sihikule ja karistada palestiinlastest kodanikke, et kahjustada nende õigust iseseisvusele,» ütles Palestiina liidri Mahmoud Abbasi pressiesindaja Ahmad Shami.

«Säärane poliitiline väljapressimine ei vasta inimliku sündsuse ja kõlbluse normidele,» lisas Palestiina Vabastusorganisatsiooni täitevkomitee liige Hanan Ashrawi.

USA raha on eelnevalt võimaldanud paljudel palestiinlastel saada eriabi -- nagu südamekirurgia, vastsündinute intensiivravi või laste laste dialüüs, mis Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmeil on Läänekaldal ja Gaza sektoris kättesaamatud.

Palestiina ametnikud on protestinud häälekalt USA presidendi Donald Trumpi mullu detsembris langetatud otsuse vastu tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. Nad süüdistavad teda abi kasutamises survestamaks neid naasma rahukõnelustele Iisraeliga.

Trumpi administratsioon lõpetas äsja ka ÜRO Palestiina pagulasameti rahastamise. Neljapäeval kinnitas Trump taas, et püüab sundida palestiinlasi läbirääkimistelaua taha naasma.

«Te saate raha, kuid me ei maksa teile, kuni me kokkuleppele jõuame,» ütles ta Washingtonis. «Kui me kokkuleppele ei jõua, siis me ei maksa.»

Palestiinlaste sõnul on Trumpi poliitika nõrgestanud mõõdukaid ja julgustanud radikaale kogu Lähis-Idas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles