USA valitsus: Vene spioon Maria Butina ei pakkunud seksi poliitilise ligipääsu eest (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Butina.
Maria Butina. Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Ühendriikide prokurörid teatasid, et mõistsid valesti sõnumeid, millele nad rajasid oma väite, et Maria Butina pakkus seksi poliitilise ligipääsu eest.

Tavatu teadaanne võib valitsusele maksma minna kohtuasja, milles noort venelannat süüdistatakse  vandenõus imbuda USA poliitilistesse organisatsioonidesse, et mõjutada poliitikat.

Butinale esitati tänavu juulis süüdistus vandenõus tegutseda Venemaa agendina, arendades suhteid USA isikutega ja imbudes organisatsioonidesse, millel on mõju Ameerika poliitikas. Butina advokaat on süüdistuse kategooriliselt tagasi lükanud. «Tahan, et valitsuse tagasivõtt saaks sama palju tähelepanu kui nende esialgne väide,» ütles Butina advokaat Robert Driscoll.

Valitsus tunnistas oma viga veidi enne reede keskööd avaldatud teadaandes.

Butina tegutses aastail 2015-2017 ühe Vene ametniku juhtnööride järgi ja rikkus Ühendriikide võime sellest teavitamata jättes seadust. Justiitsministeeriumi sõnul püüdsid Butina ja Vene ametnik arendada suhteid USA poliitikutega salajase sidekanali loomiseks, mida Venemaa saaks kasutada USA otsustusprotsessi juurde pääsemiseks.

Kohtu dokumentides viidatakse Butina poiss-sõbrale Paul Ericksonile kui «USA isik 1». Põhja-Dakota osariigi konservatiivist ametnik ja advokaat Erickson on osalenud mitmes valimiskampaanias. Talle milleski süüdistust esitatud pole.

Vahi all viibiv 29-aastane Butina end üheski väärteos süüdi tunnistanud ei ole.

«Ainus tõend, millele valitsus oma süüdistuses tugines, oli kolme aasta vanune sõnumivahetus tollal Venemaal viibinud Butina ja tema pikaajalise sõbra vahel. Sõber tegeles Butina rajatud relvaõigusühingus avalike suhetega,» märkis Driscoll.

Sõber, kellele viidatakse initsiaalidega DK, viis Butina auto parandusse ning saatis viimasele naljatleva sõnumi: «Ma ei kujuta ette, kuidas sa mulle selle teene eest tasuda saad.»

«Seksiga. Olen sulle igavesti tänulik. Mul pole midagi muud pakkuda,» vastas Driscolli sõnul naljatledes Butina.

Prokuröride sõnul ei põhine nende süüdistus vaid sel ühel sõnumivahetusel.

Vene valitsusametnikud on naist vanglas külastanud kuuel korral, mis prokuröride hinnangul tõestab, et naine on Kremlile oluline.

Mõlemat osapoolt on tagasi kohtusse oodata homme.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles